Zvezdinih sedam decenija za ponos

Agencije
Zvezdinih sedam decenija za ponos

Beograd - Sportsko društvo Crvena zvezda proslavilo je juče 70 godina postojanja u dupke ispunjenom Medija centru stadiona "Rajko Mitić".

Davnog 4. marta 1945. godine osnovano je sportsko društvo i to kao omladinski fiskulturni klub, a za pokretanje giganta najzaslužniji su Zoran Žujović, Slobodan Ćosić, Ljubiša Sekulić i Dušan Bogdanović. Četvorica entuzijasta vjerovatno nisu mogli ni da slute da će Sportsko društvo Crvena zvezda 70 godina kasnije u svojim vitrinama imati na hiljade domaćih i međunarodnih trofeja, od kojih je najvažniji onaj osvojen u finalu Kupa šampiona 1991. godine, kao i trofej interkontinentalnog šampiona iste godine.

Okupljena "crveno-bijela" porodica pedeseti put je proglasila i nagradila najbolje u svojoj kući, a dodijeljena su i priznanja za učinjeno u 2014, tokom koje su u Ljutice Bogdana donesena 42 trofeja.

Nagrada za najbolju sportistkinju pripala je Tatjani Jelača. Odlična atletičarka osvojila je srebro u bacanju koplja na Evropskom prvenstvu u Cirihu. Najbolji sportista je kapiten vaterpolista Sava Ranđelović, koji je u minuloj godini osvajao pehare i na klupskom i reprezentativnom planu.

Najbolji trener je strateg vaterpolista, šampiona Srbije Dejan Savić, a najbolji trener mladih je Slobodan Klipa, učitelj juniorskog košarkaškog tima koji je prošle godine osvojio titulu Evrolige u svom uzrastu.

Nagradu za životno djelo dobili su Aleksandar Škanata (plivanje) i Zoran Čivija Kovačić (ženska košarka), a za najbolji "crveno-bijeli" klub proglašen je Džudo klub. Mnogo zasluga za uspjehe džudista imali su braća Nemanja i Stefan Majdov, momci ponikli u Džudo klubu Randori u Istočnom Sarajevu i ovogodišnji dobitnici plakete "Glasa Srpske" kao ambasadori sporta Republike Srpske.

Specijalno priznanje dobio je trener Zvezdinih košarkaša Dejan Radonjić za prvi plasman "crveno-bijelih" u top 16 fazu Evrolige. Specijalna priznanja Crvena zvezda uručila je i Ženskom vaterpolo klubu, sa šest trofeja u prvoj godini sa "crveno-bijelim grbom", kao i odbojkaškom klubu, teniskom klubu i fudbalskom klubu.

Ugledni gosti

Svečanosti proslave 70. rođendana prisustvovali su brojni zaslužni sportisti koji su prethodnih sedam decenija pronosili ime Crvene zvezde širom svijeta. Među najpoznatijim bili su: Dragan Džajić, Dragan Kapičić, Stevan Stojanović, Nebojša Ilić, Dragutin Topić i drugi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana