Stefan Marković za Glas Srpske: Saletova ludačka energija tajno oružje orlova

Ivan Dragičević
Stefan Marković za Glas Srpske: Saletova ludačka energija tajno oružje orlova

Zadar - Dugogodišnji diskretni heroj reprezentacije Srbije i jedan od najboljih evropskih defanzivaca Stefan Marković vraća se na evroligašku scenu u dresu Himkija i iskusiće novi format najkvalitetnijeg klupskog takmičenja na Starom kontinentu.

Interesantno da mu je proteklo ljeto bilo tek drugo slobodno otkako je kročio u mlađe selekcije Srbije pa budući da se oprostio od nacionalnog tima poslije tri osvojena srebra, konačno je imao dovoljno vremena za odmor i oporavak.

- Leto mi je prošlo dosta brzo, šalio sam se sa drugarima da nisam znao da slobodno vreme ovako beži. Bio sam malo na moru, posvetio se porodici i prijateljima koje nisam dugo vidio. Ništa nisam planirao, pozavršavao sam neke obaveze i pustio da se sve odvija spontano. Bio sam na izdisaju sa energijom i prijao mi je odmor. Počele su klupske obaveze, kompletne pripreme prolazim drugi put, jer sam stalno bio u reprezentaciji pa sam se priključivao na kraju - rekao je Marković na početku razgovora za "Glas Srpske".

Himki je kao finalista VTB lige izborio povratak u Evroligu, tim je poprimio nove konture u odnosu na prošlu sezonu, a među prvima je stigao Marković. Trenera Duška Ivanovića zamijenio je Jorgos Barcokas koji nije napravio rezultat sa Barselonom.

- Novi izazov, sa novim formatom dolazi mnogo jakih utakmica i dosta putovanja. Spremamo se za taj ritam koji nas očekuje sa potpuno drugačijim timom. Svi stranci su novi izuzev Marka Todorovića, trener je novi i prilagođavamo se jedni na druge i Barcokasovu filozofiju. Još da nam se priključe Aleksej Šved i Andrej Zubkov i bićemo kompletni. Jasna mi je moja uloga i šta se očekuje, jer posle toliko godina igranja znam šta treba da radim. Greške su normalne u ovom periodu, ali mislim da će sa početkom sezone sve bolje izgledati. Imao sam odličnu godinu u Zenitu, trener Vasilij Karašev dao mi je potpunu slobodu i uticao je na moje dobre igre. Sve je bilo super u Sankt Peterburgu, pored košarke uživao sam u prelepom, istorijskom gradu - dodao je Marković.

Iako je još jednom odbacio svaku mogućnost da se vrati u nacionalni tim, neizbježna tema u razgovoru sa popularnim Pefijem bilo je nedavno završeno Evropsko prvenstvo na kojem je Srbija osvojila srebrnu medalju.

- Ponosan sam na njih, odradili su odličan posao, a nije im bilo lako. Poenta je živeti u sadašnjosti, ne treba sanjariti već gledati realno. Oni su to shvatili, Saša Đorđević je doneo ludačku energiju koja je tajno oružje reprezentacije. To je neverovatno, ubedi te da možeš i onda stremiš ka tome. Nikada nisam radio sa većim motivatorom i tu je bez premca. Znam da je momcima teško zbog poraza u finalu, jer kad dođeš tako blizu zlata onda očekuješ posljednji korak - rekao je Marković. 

Trenutni problemi u evropskoj košarci negativno utiču na igru što se moglo vidjeti i na Evropskom prvenstvu. Prazne tribine u Istanbulu, treća liga sudija koje su nedorasle tom rangu takmičenja posljedica su rata FIBA i Evrolige. Igrači i treneri su ipak najveće žrtva nastale situacije.

- Igrači najviše pate zbog njihovog prepucavanja, ne vidim uopšte ko profitira u tome. Trebaju da se pozabave stvarnim problemom i vide šta da se uradi za dobrobit košarke. Igrači ne mogu ništa da promene, jer ništa nije u našim rukama - rekao je Marković.

U posljednje vrijeme provejava ideja osnivanja sindikata košarkaša kao što je slučaj u NBA ligi.

- To je normalno u Americi, ali kada smo mi odrastali u Evropi nije postojao sindikat. Kod nas je mnogo kompleksnije, NBA je jedinstvena liga, dok ovde imamo mnogo takmičenja i onda moraš sve da kontrolišeš. Sve je drugačije, problem je što najbolji igrači onda odlaze u NBA, ali to je svakako veliko pitanje i veliki posao pa se možda u budućnosti desi da dobijemo sindikat. To može da donese samo dobro košarkašima - dodao je Marković.

Teško je ne spomenuti Dušana Ivkovića, legendarni trener otišao je u penziju, a Marković je kao njegov bivši igrač bio na oproštaju u Pireju.

- Video sam sve te legende na utakmici, neverovatno je koga je sve trenirao i na čije je karijere uticao. Osetio sam se još više privilegovan što smo sarađivali, bio je izuzetno značajan za našu generaciju, jer nas je okupio u reprezentaciji kada smo bili veoma mladi. Zahvalan sam mu na svemu, jer je njegova disciplina od nas napravila bolje ljude i igrače - zaključio je Marković.

Prvi korak

Donesena je odluka da od ove sezone evropske sudije puste igračima prvi korak, a utisak je i da se nakon jedne sezone vraća i vjerovatno najljepši potez u košarci, a to je roling.

- Bitno je da se izjednače pravila pa kad odemo u NBA ne moramo da se prilagođavamo, a i obrnuto za američke igrače. Još nisam iskusio novo pravilo, videćemo kad krene takmičenje kako će izgledati - rekao je Marković.

Srbi u NBA

Predstojeće sezone Srbija će imati šest igrača u NBA ligi, a samo je jednom imala više. Nesanica ponovo kuca na vrata košarkaških fanova.

- Želim im zdravu sezonu, biće zanimljivo, a sad moram i to da pratim. Jedva čekam da vidim kako će se snaći, nadam se da će dobiti šansu i minute, jer od toga mnogo zavisi. Toliki broj Srba je za pohvalu i ponos - kazao je Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana