Rukometašica Srbije Andrea Lekić za “Glas Srpske”: Evro stanica na putu ka Tokiju

Nikola Lučić
Rukometašica Srbije Andrea Lekić za “Glas Srpske”: Evro stanica na putu ka Tokiju

BEOGRAD - Rukometašica u koju srpski navijači godinama unazad polažu najveće nade na velikim takmičenjima je Andrea Lekić, od koje se i na predstojećem Evropskom prvenstvu u Francuskoj očekuje da bude vođa reprezentacije Srbije.

 

 

 

Prvu utakmicu na šampionatu Srpkinje će igrati u petak protiv Poljske (18 časova), a u razgovoru za “Glas Srpske” Lekićeva je poručila da njene koleginice i ona na predstojeće Evropsko prvenstvo, kao i na svako naredno takmičenje, gledaju kao na kvalifikacije za odlazak na Olimpijske igre u Tokiju 2020.

- Ne krijemo da je plasman na Olimpijske igre u Tokiju naš cilj. To bi bilo idealno i predstavljalo bi krunu naših karijera. Osvajanje medalje za svoju zemlju na Olimpijadi je nešto što sanja svaki sportista. Zato je svako takmičenje bitno i želimo da Evropsko prvenstvo započnemo na najbolji način, jer je otvaranje šampionata najbitnije. Poljska je kvalitetna ekipa i očekujemo neizvestan meč. One su u pripremnom periodu pokazale da mogu igrati sa svima, godinama ne menjaju sistem. Svesne smo da će biti teško, ali imamo optimizam, veru u naše mogućnosti i potrebu da ostvarimo dobar rezultat - rekla je Lekićeva.

Dugo se dovodio u pitanje nastup pivota Dragane Cvijić, koja zbog povrede koljena nije nastupila na posljednjem pripremnom turniru u Ukrajini. Na sreću, nakon pregleda ispostavilo se da povreda nije bila ozbiljnije prirode.

- Od velikog je značaja što je spremna i biće nam od velike pomoći. U suprotnom Slađana Pop-Lazić bi bila previše opterećena na poziciji pivota. Ovako, sa Draganom u igri to će biti možda i naša najjača pozicija i potpuno druga priča. Velike nade polažemo u njih dve - poručila je Lekićeva.

Pored Poljske, koja bi trebalo da bude najlakši zadatak, Srbija će u grupi igrati još protiv Švedske i Danske, timova koji gaje tipičan skandinavski stil rukometa.

- Najbitnije je da im ne dozvolimo brzu igru, koja je njihov zaštitni znak. Moramo da igramo duge i sporije napade, jer u trci nemamo šta da tražimo. Nismo se previše bavili njima, o tome ćemo razmišljati kada arhiviramo Poljsku koja je prvi zadatak. Uglavnom, smatram da se jako dobro poznajemo, nemaju velikih tajni i ne mogu nas previše iznenaditi. Znam da se od mene najviše očekuje i svesna sam da treba da povučem ekipu, međutim, nisam opterećena time. Bitno je da se fizički dobro osećam. Jedna sam od najiskusnijih igračica i imam zrelost i iskustvo sa velikih takmičenja. Prvenstvo dočekujem u dobroj formi iz Lige šampiona i jedva čekam da počne - zaključila je Lekićeva.

Evropsko prvenstvo otvoriće večeras aktuelni svjetski šampion i domaćin Francuska duelom protiv Rusije od 21 čas.

Raspored Srbije

Nakon prve utakmice na Evropskom šampionatu protiv Poljske u petak odbojkašice Srbije će u nedjelju igrati protiv Švedske (18 časova). Utakmica posljednjeg kola protiv Danske na programu je 4. decembra od 21 čas.

 

Grupa A

1. kolo (petak): Srbija - Poljska (18), Danska - Švedska (21)

1. Danska

2. Švedska

3. Poljska

4. Srbija

 

Grupa B

1. kolo (večeras): Francuska - Rusija (21), petak: Crna Gora - Slovenija (21)

1. Francuska

2. Rusija

3. Crna Gora

4. Slovenija

 

Grupa C

1. kolo (subota): Mađarska - Holandija (15), Španija - Hrvatska (18)

1. Mađarska

2. Hrvatska

3. Španija

4. Holandija

 

Grupa D

1. kolo (subota): Norveška - Njemačka (15), Rumunija - Češka (18)

1. Njemačka

2. Norveška

3. Rumunija

4. Češka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana