Radoslav Nesterović, generalni sekretar Košarkaškog saveza Slovenije, za “Glas Srpske”: Kokoškov nam donio NBA stil sa Balkana

Milan Zubović
Radoslav Nesterović, generalni sekretar Košarkaškog saveza Slovenije, za “Glas Srpske”: Kokoškov nam donio NBA stil sa Balkana

Godinama je košarkaška reprezentacija Slovenije pokušavala da napravi iskorak na velikim takmičenjima, a najznačajniji rezultat napravila je prošle godine, kada se popela na krov Evrope.

Iako je godinama imala vrhunske igrače u ekipi nikada nije mogla do postolja, a generalni sekretar KS Slovenije i proslavljeni košarkaš Radoslav Rašo Nesterović u razgovoru za “Glas Srpske” smatra da najveća zasluga za to ide na adresu selektora Igora Kokoškova.

- Trener je složio stvari kako treba, jer ima dosta iskustva i znao je sve to da uklopi na svoj način. To je neki NBA stil sa Balkana, malo naše, malo njihovo. Igrači su shvatili ko je ko i ko je šta u ekipi. Poredani su uz pomoć trenera i napravljena je hijerarhija. Kad se znaju uloge mnogo lakše se funkcioniše nego kada svi misle da imaju ista prava.

* GLAS: Uspjeh je mnogo slavljen. Kako su ga doživjeli Slovenci?

NESTEROVIĆ: Uspeh je odjeknuo u celom svetu ne samo u Sloveniji gde vlada nezapamćeno interesovanje za upis dece na košarku i to je poraslo u abnormalnom broju. Moramo to da iskoristimo da bismo ostali u evropskom i svetskom vrhu.

* GLAS: Kokoškov je postao prvi evropski trener u NBA ligi. Koliko je spreman za novu ulogu koja donosi mnogo više odgovornosti?

NESTEROVIĆ: Kokoškov je spreman, a bio je spreman i pre pet godina, jer on je toliko dugo u SAD, prvo na koledžu zatim kao asistent u NBA timovima pa je radio sa reprezentacijama kao pomoćnik i glavni trener, tako da ima veliko iskustvo koje većina trenera u NBA i nema.

* GLAS: Vjerujete li da će njegov biser iz reprezentacije Slovenije Luka Dončić biti prvi pik na predstojećem NBA draftu?

NESTEROVIĆ: Da li će Dončić biti prvi ili drugi pik to je manje bitno i važno je da ga izabere tim u kojem će moći da napreduje i dostigne visine koje mu predviđaju. Ne mora značiti da ako bude prvi pik da će to baš biti tim za njega.

* GLAS: Pošto će Feniks biti među ekipama koje će imati dobru poziciju pred draft i tek se očekuje lutrija očekujete li da Kokoškov izabere Dončića u svoj tim?

NESTEROVIĆ: Verovatno ga ima na oku jer ima iskustvo igranja sa njim sa prošlog EP kada je išlo fenomenalno i Dončić je jedan od retkih igrača koji je spreman da odmah krene da igra jer je fizički dokazao da može igrati na vrhunskom nivou.

* GLAS: Evroliga je napravila zatvoreno takmičenje. Da li je to dobro ili loše za košarku?

NESTEROVIĆ: Evroliga kopira NBA, ali je ona hiljadama godina ispred. NBA je zatvoren sistem koji živi na velikim zvezdama, što je normalno, ali Evroliga to ne može. Dončić ima 19 godina i najveća je zvezda koja odlazi iz takmičenja što smanjuje kvalitet. Istina, pojaviće se neki novi momak pa će i on otići dok će ostati stari istrošeni NBA košarkaši ili evropski košarkaši srednje klase te neće biti top kvaliteta. Da bi takmičenje non-stop bilo zanimljivo moraš da ima neku prohodnost i doći će ljudi sa parama spremni da ulažu, a kada je ovakva situacija to nikoga ne interesuje i sve je palo. NBA je prva po kvalitetu, sada je Razvojna NBA liga odskočila pa sledi Kina i tek onda Evropa. Nismo više drugi nego četvrti.

* GLAS: Kakve su vaše prognoze za Fajnal for Evrolige i NBA finale?

NESTEROVIĆ: Evrolige ne pratim i ne znam šta bih očekivao. Kada je u pitanju NBA liga mogu samo reći da ne otpisujete Boston prerano jer nisu slučajno došli do finale Istočne konferencije.

Premije

* GLAS: Košarkaši Slovenije nisu bili zadovoljni premijama nakon zlata na EP i tražili su povećanje. Kakva je sada situacija kada je o tome riječ?

NESTEROVIĆ: Nije zapelo zbog premija već zbog njihove visine i mislim da je to čista formalnost. Slovenija nikada nije imala takav uspeh u kolektivnom sportu i zbog ovog će biti menjan zakon, tako da svi budu nagrađeni kako treba.

FIBA prozori

* GLAS: Da li su kvalifikacije za Mundobasket i FIBA prozori donijeli više pozitivnog ili negativnog?

NESTEROVIĆ: Teško je svima jer ne možemo da računamo na sve najbolje igrače, što ruši koncept i sistem. Meni se to sviđa i igrao sam kad sam bio mlad, ali to su bila druga vremena kada nije bilo toliko igrača iz NBA, dok smo sada svi u istim problemima i moramo da se snalazimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana