“Orlići” uče “orlove” kako se osvaja zlato

Dušan Repija
“Orlići” uče “orlove” kako se osvaja zlato

Stara Pazova - Za najbolje fudbalere Srbije ne može se reći da imaju kult pobjednika, jer svi još dobro pamtimo posrtanja u posljednjih dvadesetak godina i tek poneki bljesak koji je uglavnom ostajao usamljen kao svetionik.

Za to vrijeme mlađe selekcije Srbije donijele su mnogo radosti i nekako vraćale nadu da fudbal ima budućnost. Osvojeno Evropsko prvenstvo u Litvaniji za fudbalere do 17 godina ispostaviće se da je bilo uvertira za Svjetsko na Novom Zelandu dvije godine kasnije. Momci Veljka Paunovića otišli su do samog kraja, a većinu ih je dvije godine ranije selektovao Ljubinko Drulović i sa njima u Litvaniji napravio čudo. U najjači nacionalni tim polako je počeo da ih uvodi Slavoljub Muslin u uspješnom kvalifikacionom ciklusu, a još odlučniji da im ukaže pravu šansu je sadašnji kormilar. Mladen Krstajić je na spisak od 27 igrača uvrstio čak osmoricu momaka koji imaju osvojeno veliko takmičenje, a većina njih i oba pomenuta. Predrag Rajković, Miloš Veljković, Sergej Milinković-Savić, Nemanja Maksimović i Mijat Gaćinović mogu da se pohvale sa obje zlatne medalje, dok su Aleksandar Mitrović, Marko Grujić i Andrija Živković “zakačili” po jedno zlato. Njih osmorica, uz Luku Jovića, kojeg je povreda spriječila da ode na Novi Zeland, u konkurenciji su za 23 najbolja koje Srbija u ovom trenutku ima, a neki od njih imaće i ključne uloge. Očekuje se da bar petorica krenu put Rusije, a može se desiti da i svi navedeni budu imali rezervisano mjesto u avionu. Ono što je već prvog dana na pripremama bilo primjetno je Krstajićeva odluka da tokom zagrijavanja generacijski podijeli momke u tri grupe, pa su jednu činili upravo ovi igrači koji su naviknuti na pobjede. Nije fraza ako kažemo da je atmosfera u Pazovi zaista na nivou i da je vedar duh prisutan tokom svakog treninga, ali se nekako po raspoloženju izdvaja ova grupa. Svi momci su praktično odrasli zajedno, odlično se poznaju i druže privatno, pa nije ni čudo što su bliski. Golman Rajković ipak naglašava da nema nikakvih podjela i da su svi kao jedan spremni za Srbiju.

- Nije klan, mi se bolje poznajemo malo pa smo više zajedno, ali smo se dobro uklopili sa starijim igračima. Jedva čekam da počne Svetsko, deluje daleko, ali će nam brzo proći pripreme uz dobro društvo - rekao je Rajković.

U ovu grupu momaka spada i Nemanja Radonjić, koji je često ispaštao zbog temperamenta, pa nije bio ni u Litvaniji ni na Novom Zelandu. Odličnim igrama u prethodnoj sezoni i promjenom ponašanja vratio se na mapu, pa sada ravnopravno konkuriše za najbolji sastav.

- Ovo je naše vreme, definitivno. Vidim da se priča kako su to momci koji će tek pokazati šta znaju, ali imate tu Jovića koji daje gol petom Dortmundu, imate Gaćinovića koji daje gol Bajernu u finalu Kupa Nemačke, Grujića koji s Kardifom ulazi u Premijer ligu, Veljkovića koji igra standardno u Verderu, Andriju koji se izborio u Benfiki, Maksimovića iz Valensije, koji ne tako davno onako lagano “rešava” Brazil u finalu Svetskog prvenstva! Zar sve to nije dokaz da su ovi momci spremni da rešavaju i velike mečeve za A reprezentaciju - zapitao se Radonjić.

Mundijal jeste mnogo veća scena od one na kojoj su plesali “orlići”, ali oni definitivno sa uspjehom pretaču talenat u kvalitet i čuvaju šampionski pelcer za najveću pozornicu. Zna to i selektor Krstajić, koji im toliko vjeruje.

Grujić: Ključna prva dva meča

Član generacije sa Novog Zelanda Marko Grujić nada se da će otići na Mundijal, a šansu Srbije vidi u mečevima sa Kostarikom i Švajcarskom.

- To su ključne utakmice. O Brazilu ne bi trebalo da trošimo reči, nadam se da ćemo ući rasterećeni u poslednje kolo i meč sa njima - rekao je Grujić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana