Kalendar UEFA više nije savršen

Nikola Lučić
Kalendar UEFA više nije savršen

Nion - Završni turnir A divizije Lige nacija, na kojem će od 5. do 9. juna 2019. godine pored domaćina Portugalije igrati Engleska, Holandija i Švajcarska, jedini je siguran kao takav kada su njegovi učesnici u pitanju, a sve ostalo u vezi sa završnicom ovog takmičenja je maksimalno zakomplikovano.

Samo formiranje Lige nacija, koja je prema mišljenju većine učesnika zanimljivo takmičenje,  dovelo je do pomjeranja tradicionalnih kvalifikacija i tako približilo fudbal konfuznim sistemima poput onih u vaterpolu ili odbojci, gdje se nerijetko i u toku velikih takmičenja mijenjaju propozicije. Ono što je izvjesno jeste da je žrijeb grupa za kvalifikacije čija su pravila godinama unazad dobro poznata, na rasporedu 2. decembra u Dablinu, a utakmice će biti igrane od 1. marta do 19. novembra 2019. godine. Na Evropsko prvenstvo plasiraće se po dvije ekipe iz svake kvalifikacione grupe, a preostala četiri mjesta biće dodijeljena na osnovu plej-ofa B, C i D divizija Lige nacija koji je na programu tek krajem marta 2020. To znači da, ukoliko neki od pobjednika grupa u ovim divizijama bude obezbijedio plasman kroz kvalifikacije, neće učestvovati u martovskom plej-ofu, već će ga zamijeniti prva najbolje rangirana selekcija iz te grupe koja nije obezbijedila plasman kroz kvalifikacije. Kada se sve uzme u obzir, jasno je da trenutni izgled plej-ofa učesnika B, C i D divizije nakon završetka kvalifikacija može da izgleda potpuno drugačije. Po sadašnjem plasmanu u završnici Lige B su Ukrajina, Švedska, BiH i Danska, dok bi Srbija mogla da igra protiv Škotske, Finske i Norveške. Najslabiji rang čine Gruzija, Bjelorusija, Kosovo i Makedonija.

Završni turnir A divizije, koji je na programu u jeku kvalifikacija, sigurno će donijeti jednog učesnika Evropskog prvenstva pa se postavlja pitanje kakav motiv će imati šampion prvog izdanja novoformiranog takmičenja da nastavi kvalifikacije. Međutim, stari sistem je otišao u istoriju, a već su poznati termini održavanja sljedećeg izdanja Lige nacija. Naredna nadmetanja na programu su nakon Evropskog prvenstva, od 3. septembra do 17. novembra 2020. godine, a žrijeb za grupnu fazu biće obavljen u januaru ili februaru iste godine.

Žrijeb za kvalifikacije

Prvi šešir

Engleska

Holandija

Portugalija

Švajcarska

Belgija

Hrvatska

Francuska

Italija

Španija

Poljska

 

Drugi šešir

Njemačka

Island

BiH

Ukrajina

Danska

Švedska

Rusija

Austrija

Vels

Češka

 

Treći šešir

Slovačka

Turska

Republika Irska

Sjeverna Irska

Škotska

Norveška

Srbija

Finska

Bugarska

Izrael

 

Četvrti šešir

Mađarska

Rumunija

Grčka

Albanija

Crna Gora

Kipar

Estonija

Slovenija

Litvanija

Gruzija

 

Peti šešir

Makedonija

Kosovo

Bjelorusija

Luksemburg

Jermenija

Azerbejdžan

Kazahstan

Moldavija

Gibraltar

Farska ostrva

 

Šesti šešir

Letonija

Lihtenštajn

Andora

Malta

San Marino

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana