Amerikanci čine esenciju kvaliteta ABA lige

Ivan Dragičević
Amerikanci čine esenciju kvaliteta ABA lige

Banjaluka - Inostrani košarkaši, u prvom redu Amerikanci, najbolji su pojedinci gotovo svih ekipa iz ABA lige koje su ove godine odlično pogodile sa izborom stranaca, ako se može suditi poslije pet odigranih kola.

Klubovi sa ograničenim finansijama nemaju mnogo izbora, ali su se ove sezone dobro pojačali na inostranom tržištu. Među strancima je i šest rukija iz NCAA (Gos, Garsija, Enis, Bejli, Šepard i Odžo).

Dorel Rajt (Igokea)

Na Jadran nikada nije došao igrač sa tako bogatom biografijom, 11 NBA sezona i prstenom šampiona najjače lige svijeta. Po NBA stažu može da mu parira samo Aleksandar Pavlović, koji je otišao u penziju. Rajt je na četiri utakmice u ABA ligi postigao 107 poena, najbolji je strijelac takmičenja pa je blistavim partijama došao na skener bogatih evropskih ekipa. Ubrzo će napustiti Igokeu, koja ne može da parira bogatim klubovima.

Tejlor Ročesti (Crvena zvezda)

Kada se pogleda njegova biografija jasno je o kakvom igraču je riječ. Odmah je preuzeo lidersku ulogu u Zvezdi i sa 20 poena i šest asistencija je prvo ime ekipe. Ima nevjerovatne procente šuta, iz igre je na 56,7 odsto, dok je pogodio 14 trojki iz 21 pokušaja. Odbrana mu nikad nije bila jača strana, ali će trener Dušan Alimpijević naći način da ga sakrije u defanzivi.

Dimitris Nikols (Cedevita)

Osvojio je Evroligu sa CSKA, prošle sezone postao šampion Grčke sa Panatinaikosom. Kada poslije ovih klubova dođete u Cedevitu, očekuju se sjajne partije koje bi bile garant za trofeje. Zagrepčani žele prsten ABA lige i nastup u Evroligi, Nikols nije igrač koji će svaki meč ubaciti 20 poena, ali je odličan defanzivac sa velikom energijom, sposoban da bude na dvocifrenom prosjeku poena uz doprinos u skoku. Pokriva obje krilne pozicije, a može licem da napada sporije igrače. Za tri šutira 41,7 odsto.

Džordan Morgan (Olimpija)

U trci za MVP-a lige trenutno vodi krilni centar Olimpije, sa 19,4 poena i 10,4 skokova za sada je bez premca. Učenik Džona Bilajna igra najbolju profesionalnu sezonu u karijeri, otkako je diplomirao na Mičigenu. Igrao je finale NCAA u ekipi sa Trejom Burkom i Timom Hardavejom. Atletskim karakteristikama dominira u reketu, šut mu nije jača strana, pa nije pokušao nijednom za tri.

Najdžel Vilijams Gos, Patrik Miler (Partizan)

Gos je prvi asistent lige sa 7,8 dodavanja. Njegov dolazak u Partizan predstavljao je malo iznenađenje kada se uzme u obzir da je klub u velikim problemima. Nikada se nije mnogo oslanjao na šut za tri poena, ali je odličan razigravač, jak u "pik en rolu" te odličan egzekutor u reketu. Postiže 14,4 poena, dok je Miler na 18,8 uz 5,6 asistencija u prosjeku. Nema domet u šutu za tri poena, ali je vjerovatno najjači u igri jedan na jedan. Da ima bolji šut vjerovatno bi igrao NBA. U ABA ligi igra još dosta kvalitetnih stranaca poput Dilana Enisa, Dereka Nidema, Vila Čerija, Krisa Džonsona, Klivlenda Melvina, Kajla Gibsona, Kajla Lendrija, Matijasa Lesora, Džejmsa Feldina, Majkla Odža i drugih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana