Zašto je u FBiH podignuta prašina zbog srebreničke plakete uručene Dodiku?

RTRS
Zašto je u FBiH podignuta prašina zbog srebreničke plakete uručene Dodiku?

Predstavnici bošnjačkih političkih partija iz Srebrenice nastavili su sa nepoštovanjem legalno izabranih opštinskih organa vlasti, ali i Republike Srpske. Nakon nedavnog obilježavanja 1. marta, ovaj put, bojkotom svečane sjednice povodom 11. marta- Dana opštine Srebrenica.

I dok oni kao razlog navode dodjelu najvećeg opštinskog priznanja predsjedniku Miloradu Dodiku, politički predstavnici iz Srpske ukazuju da je riječ o politikantstvu i da se politika srebreničkih Bošnjaka ne vodi u ovoj lokalnoj zajednici, već u Sarajevu.

Razloga za bojkot svečanosti povodom Dana opštine nije bilo, kaže načelnik Srebernice Mladen Grujičić i dodaje da su mnogi Bošnjaci željeli da prisustvuju, ali da su spriječeni raznim prijetnjama.

- U pitanju je ucjena, jedna politika koja želi da zavadi ljude u Srebrenici. Ja tu politiku neću voditi, niti ću je podržavati - kategoričan je Grujičić.

Događaji poput jučerašnjih, kada su otvoreni nova fabrika i vrtić, trebalo bi da doprinesu da Srebrenica postane mjesto pomirenja, kaže šef poslaničkog Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac. Dodaje da srpski predstavnici, obezbjeđivanjem novih ulaganja, pokušavaju afirmisati upravo te vrijednosti, dok bošnjačke stranke i nevladine organizacije često pod uticajem centrala iz Sarajeva, zloupotrebljavaju Srebrenicu u dnevnopolitičke svrhe.

- Upravo oni, kojima je bitnije šta će reći Sarajevo, prave, rekao bih, određenu vrstu političkih problema u Srebrenici, koji su tamo nepotrebni - kaže Košarac.

Razlog za bojkot je dodjela plakete Miloradu Dodiku, poručuju iz partija koje nisu prisutvovale obilježavanju Dana opštine, a u tome su ih podržale i "Majke Srebrenice" koje poručuju da ne može biti odlikovan neko ko negira genocid u Srebrenici.

- Mi nismo protiv toga da načelnik, ili bilo ko drugi, ima pravo da predlaže kandidate za Zlatnu plaketu. Međutim, obrazloženje koje nam je načelnik dao, apsolutno nije tačno - kaže Alija Tabaković, predsjednik SO Srebrenica.

Podsjećamo, plaketa je Dodiku dodijeljena za izuzetan doprinos razvoju ove lokalne zajednice. Samo u proteklih desetak godina iz budžeta Srpske u infrastrukturne projekte uloženo je oko 50 miliona KM, a u ovoj godini planirano je još i otvaranje pogona za proizvodnju namještaja, preradu mlijeka i pogon za izradu podloga na sportskim terenima.

Upravo su privredni razvoj i otvaranje novih radnih mjesta najvažnija pitanja i za mještane Srebrenice.

Obilježavanju Dana opštine nije prisustvovao ni dobitnik Plakete sa srebrnim grbom, srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. Iz njegovog kabineta kratko je saopšteno da je imao ranije planiranih, neodložnih obaveza, o čemu je obaviješten kabinet načelnika opštine, uz iskrene želje za ubrzani razvoj i napredak Srebrenice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana