Zaprimljena Bosićeva apelacija u vezi sa popisom

Srna
Zaprimljena Bosićeva apelacija u vezi sa popisom

Sarajevo - Ustavni sud BiH zaprimio je zahtjev predsjednika SDS-a Mladena Bosića za ocjenu ustavnosti odluke direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića o jedinstvenim kriterijumima za program obrade podataka sa popisa, potvrdio je Srni registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan.

"Ne mogu spekulisati, ali sljedeća sjednica Ustavnog suda na kojoj bi se takvi zahtjevi mogli razmatrati zakazana je za kraj septembra", rekao je Mijan.


Prema njegovim riječima, podnosilac zahtjeva je tražio i da se donese privremena mjera kojom bi se suspendovala primjena odluke i odgodila objava rezultata popisa.

"Kada će Ustavni sud biti u mogućnosti da o tome odluči ja u ovom momentu ne mogu reći, osim da je to po svojoj prirodi predmet o kojem se hitno odlučuje", dodao je on.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SDS-A Mladen Bosić podnio je danas apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića o metodologiji za obradu podataka popisa stanovništva.

Prema Zakonu o popisu stanovništva, kao rok za objavu rezultata popisa postavljen je 1. juli, ali je iz Agencije za statistiku BiH najavljeno da će 30. juna biti objavljeni konačni rezultati popisa stanovništva.

Jukić je ranije odbacio navode da je Odluka o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine nezakonita prezentujući svoje stavove i na hitnoj sjednici Predstavničkog doma 15. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana