Vehabije odbile da zatvore paradžemate, na potezu država

Goran Maunaga
Vehabije odbile da zatvore paradžemate, na potezu država

Sarajevo - Nijedan od 64 paradžemata u kojima se okupljaju vehabije i druge osobe koje propagiraju radikalni islam nije pristao da se integriše u Islamsku zajednicu BiH koja im je za to dala rok do 29. februara.

U BiH su registrovana 64 paradžemata, a prema nezvaničnim informacijama, njihov broj doseže i 120.

Rijaset Islamske zajednice obavezao je u decembru prošle godine muftije i imame da organizatorima tih paradžemata ukažu na štetnost njihovog djelovanja i da im nalože da prestanu sa održavanjem vjerskih aktivnosti u nelegalnim objektima koje koriste kao mesdžide. Imami, međutim, nisu uspjeli da u zadatom roku privole predstavnike grupa da zatvore nelegalne mesdžide i da se priključe Islamskoj zajednici. Umjesto dogovora iz najradikalnijih redova stigle su i prijetnje reisu Islamske zajednice BiH Huseinu Kavazoviću.

U Rijasetu Islamske zajednice BiH kazali su "Glasu Srpske" da Kavazović neće razgovarati sa predstavnicima zajednica muslimanskih vjernika koji djeluju izvan sistema te institucije i da će svi nelegalni džemati biti ugašeni, te da su na potezu državni organi.

- Niko nema ekskluzivno pravo da o integraciji nelegalnih džemata pregovara van utvrđene procedure. Predstavnici tih džemata ignorisali su poziv muftija i glavnog imama da pristupe procesu integrisanja nelegalnih džemata. Bezuslovno prihvatanje poziva nadležnih organa na području na kojem se nalaze nelegalni džemati znači odricanje od krivog učenja ideologije tekfira. Do toga nije došlo i daljeg razgovora nema. Na potezu su državne institucije - kažu u Rijasetu Islamske zajednice.

Zamjenik reisa Husein Smajić izjavio je da su paradžemati ćelije za mobilisanje boraca na stranim ratištima.

- U posljednje vrijeme, otkako je došlo do sukoba u Siriji, Iraku i na kompletnom Bliskom istoku, iz tih džemata se organizovano krenulo na ta ratišta, čemu se Islamska zajednica apsolutno protivi - rekao je Smajić.

Muftija goraždanski Remzija Pitić potvrdio je da od danas paradžemati više nisu briga Islamske zajednice koja je pokazala da ne stoji iza tih nelegalnih aktivnosti.

- Mi ćemo, nakon što prikupimo sve informacije, podvući crtu. Obavijestićemo nadležne da Islamska zajednica nema s tim veze i da nju niko više ne treba da povezuje sa bilo kim ko nije htio da uđe u okvir Islamske zajednice - rekao je Pitić.

Travnički muftija Ahmed Adilović takođe je poručio da su nelegalni vjerski objekti briga države.

Vrhu Islamske zajednice BiH proteklih dana su stigla dva pisma takozvane koordinacije nezavisnih džemata koje su potpisali vođe paradžemata Izet Hadžić, Bajro Kaljiković, Mirza Arapčić i Emir Čajić tražeći razgovor na koji reis Kavazović nije pristao. Upućeni kažu da se poslije isteka roka koji je Islamska zajednica dala organizatorima i predvodnicima paradžemata može očekivati akcija pripadnika Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA). U SIPA nisu željeli da komentarišu da li će i kada sprovesti akciju protiv vođa paradžemata i šta će preduzeti u vezi sa njihovim gašenjem.

Imamović i Hadžić

Vehabijski vođa i osnivač vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči Nusret Imamović, koji je od decembra 2013. godine na sirijskom ratištu, osmislio je osnivanje paradžemata. Imamovićeva desna ruka je Izet Hadžić, koji je jedan od najglasnijih propovjednika te ideje i izgradnje, kako ih on naziva, nezavisnih mesdžida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana