Вехабије одбиле да затворе параџемате, на потезу држава

Горан Маунага
Вехабије одбиле да затворе параџемате, на потезу држава

Сарајево - Ниједан од 64 параџемата у којима се окупљају вехабије и друге особе које пропагирају радикални ислам није пристао да се интегрише у Исламску заједницу БиХ која им је за то дала рок до 29. фебруара.

У БиХ су регистрована 64 параџемата, а према незваничним информацијама, њихов број досеже и 120.

Ријасет Исламске заједнице обавезао је у децембру прошле године муфтије и имаме да организаторима тих параџемата укажу на штетност њиховог дјеловања и да им наложе да престану са одржавањем вјерских активности у нелегалним објектима које користе као месџиде. Имами, међутим, нису успјели да у задатом року приволе представнике група да затворе нелегалне месџиде и да се прикључе Исламској заједници. Умјесто договора из најрадикалнијих редова стигле су и пријетње реису Исламске заједнице БиХ Хусеину Кавазовићу.

У Ријасету Исламске заједнице БиХ казали су "Гласу Српске" да Кавазовић неће разговарати са представницима заједница муслиманских вјерника који дјелују изван система те институције и да ће сви нелегални џемати бити угашени, те да су на потезу државни органи.

- Нико нема ексклузивно право да о интеграцији нелегалних џемата преговара ван утврђене процедуре. Представници тих џемата игнорисали су позив муфтија и главног имама да приступе процесу интегрисања нелегалних џемата. Безусловно прихватање позива надлежних органа на подручју на којем се налазе нелегални џемати значи одрицање од кривог учења идеологије текфира. До тога није дошло и даљег разговора нема. На потезу су државне институције - кажу у Ријасету Исламске заједнице.

Замјеник реиса Хусеин Смајић изјавио је да су параџемати ћелије за мобилисање бораца на страним ратиштима.

- У посљедње вријеме, откако је дошло до сукоба у Сирији, Ираку и на комплетном Блиском истоку, из тих џемата се организовано кренуло на та ратишта, чему се Исламска заједница апсолутно противи - рекао је Смајић.

Муфтија гораждански Ремзија Питић потврдио је да од данас параџемати више нису брига Исламске заједнице која је показала да не стоји иза тих нелегалних активности.

- Ми ћемо, након што прикупимо све информације, подвући црту. Обавијестићемо надлежне да Исламска заједница нема с тим везе и да њу нико више не треба да повезује са било ким ко није хтио да уђе у оквир Исламске заједнице - рекао је Питић.

Травнички муфтија Ахмед Адиловић такође је поручио да су нелегални вјерски објекти брига државе.

Врху Исламске заједнице БиХ протеклих дана су стигла два писма такозване координације независних џемата које су потписали вође параџемата Изет Хаџић, Бајро Каљиковић, Мирза Арапчић и Емир Чајић тражећи разговор на који реис Кавазовић није пристао. Упућени кажу да се послије истека рока који је Исламска заједница дала организаторима и предводницима параџемата може очекивати акција припадника Агенције за истраге и заштиту БиХ (SIPA). У SIPA нису жељели да коментаришу да ли ће и када спровести акцију против вођа параџемата и шта ће предузети у вези са њиховим гашењем.

Имамовић и Хаџић

Вехабијски вођа и оснивач вехабијске заједнице у Горњој Маочи Нусрет Имамовић, који је од децембра 2013. године на сиријском ратишту, осмислио је оснивање параџемата. Имамовићева десна рука је Изет Хаџић, који је један од најгласнијих проповједника те идеје и изградње, како их он назива, независних месџида.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана