Uhapšeno 15 osoba zbog zločina u Štrpcima

G. Maunaga, Ž. Domazet
Uhapšeno 15 osoba zbog zločina u Štrpcima

Beograd, Sarajevo - U zajedničkoj akciji Tužilaštva BiH i Tužilaštva Srbije za ratne zločine u petak je uhapšeno 15 osoba osumnjičenih za ratni zločin koji je prije 22 godine počinjen u Štrpcima i Višegradu.

Otmica u Štrpcima dogodila se 27. februara 1993. godine kada su pripadnici paravojnih jedinica pod komandom Milana Lukića, kojeg je Haški tribunal osudio na doživotni zatvor zbog zločina nad višegradskim muslimanima, oteli 18 Bošnjaka, jednog Hrvata i jedno lice nepoznate nacionalnosti. Oni su bili u vozu na relaciji Beograd-Bar, a svi oteti su potom likvidirani.

U BiH je uhapšeno deset, a u Srbiji pet osumnjičenih. Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su u Prijedoru i Višegradu bivšeg komandanta Višegradske brigade Vojske RS Luku Dragičevića (54), komandira interventne čete Višegradske brigade Bobana Inđića, te Obrada Polugu (43), Olivera Krsmanovića (51) i Petka Inđića (54). Uhapšeni su i Radojica Ristić (45), Momir Nikolić (52), Vuk Ratković (64), Dragan Lakić (54) i Novak Poluga (51).

Prema nezvaničnim informacijama među uhapšenima u Srbiji je i Gojko Lukić (58), brat Milana Lukića. MUP Srbije je saopštio da su pripadnici Službe za otkrivanje ratnih zločina uhapsili i J. L. (61), Lj. V. (52), D. V. (54) i D. Đ. (39) koji su privedeni u Tužilaštvo Srbije za ratne zločine.

- Pripadnici SIPA, postupajući po naredbama Suda BiH, pretresli su i objekte na tri lokacije na području Višegrada da bi pronašli i oduzeli predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku - rekla je policijski službenik SIPA Kristina Jozić.

Hapšenja su izvedena u saradnji sa pripadnicima MUP-a RS i u koordinisanoj akciji sa pripadnicima MUP-a Srbije. U MUP-u Srbije su, navodeći inicijale, istakli da postoji sumnja da je Milan Lukić organizovao grupu koja je 27. februara 1993. godine na željezničkoj stanici u Štrpcima zaustavila voz koji je saobraćao na liniji Beograd-Bar.

- Uhapšeni su osumnjičeni da su nakon legitimisanja putnika nasilno izveli iz voza 20 civila i vojnim kamionom odvezli u Višegrad, u osnovnu školu u Prelovu gdje su ih tukli i oduzeli im novac i druge vrijednosti. Nakon dva časa vezali su ih žicom i odvezli u selo Mušići. Kamion su zaustavili u blizini spaljene kuće u čijem pravcu su M. L. i još jedna osoba odveli putnike, nakon čega su se čuli pucnji. Osumnjičeni su se potom vratili u Prelovo gdje su podijelili oduzete vrijednosti. Tijela žrtava sutradan su bačena u Drinu, a garderoba i lične stvari otetih putnika su spaljeni kasnije u školskom dvorištu - navedeno je u saopštenju MUP-a Srbije.

Posmrtni ostaci 16 putnika još nisu pronađeni, dok su ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Halila Zubčevića pronađeni u jezeru Perućac. Većina ubijenih bili su državljani Srbije i Crne Gore, uglavnom iz Priboja, Prijepolja, Beograda i Podgorice. Među njima je bilo i državljana BiH.

Za zločin je do sada odgovarao jedino Nebojša Ranisavljević iz Despotovca. Njega je Viši sud u Bijelom Polju 9. septembra 2002. godine osudio na 20 godina zatvora. Ranisavljević je bio pripadnik voda "Osvetnici" u sastavu interventne čete kojom je komandovao Inđić.

Istraga o zločinu je vođena i prekidana u nekoliko navrata, a ponovo je započela prije gotovo tri godine.

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković pozdravio je hapšenje osumnjičenih za ratni zločin u Štrpcima.

- Ono što očekuju građani srpske nacionalnosti sa područja bivše Jugoslavije jeste još veća spremnost kada je u pitanju procesuiranje osumnjičenih za ratne zločine koji su izvršeni nad srpskim stanovništvom jer se čini da to izostaje - rekao je Selaković.

Protesti

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije opštine Višegrad Milisav Vasić rekao je da se hapšenjima vrši pritisak da se Višegrad označi kao grad u kome se desio genocid, kao što se čini sa Srebrenicom. Dodao je ta organizacija šokirana hapšenjem ljudi među kojima su odlikovani borci, ratni vojni invalidi i oficiri.

Na Trgu palih boraca u Višegradu u petak poslijepodne je održan miting na kojem je zatraženo od vlasti da zaštite građane Višegrada i bivše borce Vojske RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana