Terorista lociran u paradžematu

Goran Maunaga
Terorista lociran u paradžematu

Sarajevo - Pripadnici bezbjednosnih struktura došli su do saznanja u kojem paradžematu se krije odbjegli terorista Adem Karamuja (34) za kojim je Interpol raspisao crvenu potjernicu jer je nestao sa prijavljene adrese nakon što mu Sud BiH poslije pravosnažne presude izrečene u aprilu nije odredio pritvor.

- Čeka se nalog za hapšenje. Od raspisivanja potjernice on najviše vremena provodi u jednom paradžematu, a u međuvremenu je na kratko posjetio još dva. Taj paradžemat policija je ranije pretresala, ali je imala skromne rezultate jer su informacije procurile do njegovih pripadnika. U druga dva policija nikad nije ušla - kaže sagovornik "Glasa Srpske" iz bezbjednosnih struktura.

Karamuja je uhapšen u policijskoj akciji "Damask" 2014. godine zajedno sa Enesom Mešićem i još nekoliko članova njegove grupe, nakon čega je Tužilaštvo BiH protiv njih podiglo optužnicu. Sud BiH je 7. aprila pravosnažno osudio Karamuju na dvije godine zatvora zbog ratovanja u Siriji za terorističku organizaciju Islamska država, ali mu nije određen pritvor, kao ni ostalim osuđenima iz te grupe. Poslije nekoliko neuspjelih pokušaja da bude pronađen i upućen na izdržavanje kazne za Karamujom je raspisana crvena Interpolova potjernicu.

Naš sagovornik kaže da su Karamuju kontaktirali njegovi saborci iz Sirije Emir Ališić (47) i Amir Džinić (44) koji su još tamo sa porodicama. Razgovarali su o situaciji u Siriji i u BiH, a Ališić i Džinić su se požalili da je stanje u Siriji mnogo gore nego u vrijeme kada je sa njima bio i Karamuja.

- Rekli su mu da se bez obzira na to ne bi vraćali u BiH i da će ostati tamo da poginu, ali ih je zanimala mogućnost vraćanja porodica u BiH u slučaju budu nastavljeni porazi Islamske države na bojnom polju. Karamuja je rekao da će provjeriti kod braće kakve su mogućnosti za to - kaže naš izvor.

"Glas Srpske" objavio je ranije da je Karamuju u junu kontaktirao i njegov saborac Elvedin Zukić (26) koji se nalazi u Siriji i bio je zainteresovan za povratak. Njemu je Karamuja opisao svoj slučaj i rekao da je dobio samo dvije godine zatvora. Savjetovao mu je da dođe i sa Tužilaštvom BiH sklopi sporazum o priznanju krivice i saradnji. Rekao mu je da može da prođe sa samo godinom zatvora koju može da otkupi i tako se odmah nađe na slobodi.

Ališić i Džinić

Emir Ališić je prije odlaska u Siriju bio nastanjen u vehabijskoj zajednici Ošve kod Maglaja. U džihad u Siriju otišao je u avgustu 2013. avionom iz Sarajeva za Istanbul.

- Vratio se u septembru 2013, pa ponovo otišao u decembru takođe preko Sarajeva i Istanbula. Tada su s njim bili supruga i devetoro djece Amira Džinića. Ališićeva supruga Sadžida Buljubašić i četvoro djece pridružili su mu se u junu 2014. godine. Jedno od te djece je i sin Buljubašićeve iz prethodnog braka Hamza Labidi (18) za kojim je Interpol takođe raspisao crvenu potjernicu - kaže naš sagovornik.

I Džinić je prije odlaska u Siriju boravio u Ošvama, a u Siriju je otišao u avgustu 2013. letom iz Sarajeva u Istanbul. Njegova kćerka bila je šerijatski vjenčana supruga teroriste Emraha Fojnice koji je 2014. poginuo u samoubilačkom napadu u Iraku. Fojnica je bio optužen da je sa Mevlidom Jašarevićem učestvovao u napadu na američku ambasadu u Sarajevu 2011. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana