Sud BiH otima vojnu imovinu u Srpskoj

Željka Domazet
Sud BiH otima vojnu imovinu u Srpskoj

Sarajevo - Odluka Apelacionog vijeća Suda BiH prema kojoj RS vojne objekte u Han Pijesku mora uknjižiti kao svojinu BiH predstavlja kršenje Ustava, nasilje i ugrožavanje teritorije Srpske, poručili su zvaničnici RS.

Sud BiH naložio je krajem prošle godine knjiženje objekta stacionarno-komunikacijsko čvorište "Veliki Žep" na BiH, a Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove je uložila prigovor koji je osam mjeseci kasnije odbilo Apelaciono vijeće Suda BiH. Vijeće je naložilo RS da pravo svojine uknjiži na državu BiH, a ta odluka je već proslijeđena Pravobranilaštvu BiH i Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Kasarna u Han Pijesku, uz koju idu i 11.474 metra kvadratna zemljišta, jedan je od najvećih vojnih objekata u BiH.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je za "Glas Srpske" da imovina pripada Srpskoj i da nema načina da je sud može oduzeti osim da bude politički motivisan.

- Ta odluka Suda BiH jeste politički motivisana i ona ne može biti održiva. Mislim da se približavamo trenutku kada će RS donijeti svoj zakon kojim će reći da više neće sprovoditi odluke Suda BiH jer se i nije pokazao kao mjesto pravde, nego mjesto nepravde. Ovo je vraćanje u crne dane ovog prostora kada je za vrijeme otomanske imperije jedan čovjek i tužio i sudio - istakao je Dodik.

Naglasio je da Sud koji je formiran vanustavno krši Ustav jer je imovina u BiH podijeljena Dejtonskim sporazumom u kome je jasno rečeno da samo ono što je izričito dato BiH pripada BiH, a da sve drugo mora da bude dogovor strana.

- Taj dogovor nije postojao, a sud presuđuje. Ovo je nasilje. Sud BiH je instruisan i mislim da je svima jasno da moramo da se okupimo i da se borimo protiv takvog djelovanja - istakao je Dodik.

Član Komisije za državnu imovinu Nikola Kovačević upozorio je da je drugostepenom presudom Sud BiH prekršio Ustav RS prema kome je teritorija Srpske jedinstvena, nedjeljiva i neotuđiva.

- Presuda je iznenađujuća i kao pravnik nisam očekivao da bi Apelaciono vijeće moglo potvrditi prvostepenu odluku, jer je RS uložila prigovor. Visoki predstavnik zabranio je ranije bilo kakvo raspolaganje imovinom dok ne bude donesen odgovarajući zakon i potpisan sporazum između Savjeta ministara BiH i vlada entiteta o njenoj raspodjeli - rekao je Kovačević.

Podvukao je da Sud BiH nije nadležan da rješava pitanja u vezi sa imovinom.

- Teritorija RS je ovom presudom apsolutno ugrožena. Pravobranilaštvo BiH može tražiti da dio teritorije RS bude utvrđen kao vlasništvo BiH - dodao je Kovačević.

Glavni pravobranilac RS Danijela Novaković kaže da Srpska može uložiti zahtjev za reviziju drugostepene presude.

- Protiv ovakve odluke koja predstavlja pravni presedan možemo se boriti svim pravnim sredstvima, pa čak i da idemo do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu da spasimo imovinu RS - izjavila je Novakovićeva.

Prema njenim riječima, da bi se imovina RS mogla knjižiti, neophodno je da bude donesen zakon kojim bi se regulisalo knjiženje imovine na entitete i BiH.

- U konkretnom slučaju tražilac izvršenja ove presude je Pravobranilaštvo BiH i nadamo se da će ono imati razumijevanja dok ne bude postignut nekakav dogovor ili donesen zakon na nivou BiH i da se onda govori o raspodjeli imovine - pojasnila je Novakovićeva i dodala da bi prema tom zakonu imovina koja se nalazi na teritoriji RS pripadala Srpskoj, dok bi imovina na teritoriji FBiH pripadala tom entitetu.

Ministarstvo odbrane BiH, na čijem je čelu Marina Pendeš, pozdravilo je presudu.

- Ministarstvo je preduzelo adekvatne mjere koje su obezbijedile pravne argumente u procesu razmatranja ove presude od strane Suda BiH i Apelacionog vijeća. Presuda je važan korak koji će doprinijeti daljem procesu ispunjenja uslova za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u. Ministarstvo će u saradnji sa nadležnim institucijama preduzeti potrebne mjere radi primjene ove presude - saopštilo je Ministarstvo odbrane BiH.

Degradacija Srpske

Milorad Dodik je istakao da, kada je SNSD bio u vlasti na nivou BiH, nije mogla da bude donesena nijedna ovakva odluka jer se odmah znalo da će članovi SNSD-a reći da ne žele više da rade u ovakvoj BiH.

- Sada imamo neke druge ljude iz Srpske u institucijama BiH i očigledno je da oni mogu da propuste sve. To je ozbiljan problem, ali i on će biti riješen - rekao je Dodik.

Dodao je da dalja degradacija pozicije i snage RS mora da prestane.
- Izdajnička politika lidera SDS-a Mladena Bosića i njegove bulumente mora da prestane. Da nisu ohrabrili Bošnjake da donose ovakve odluke i da se ponašaju na ovaj način, ovo se ne bi ni dešavalo. Prije njih ne možete da nađete nijednu odluku Suda BiH koja je donesena na ovako ogavan, vanustavan i nezakonit način - rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana