Službenicima prepisane naduvane pozitivne ocjene

Marijana Miljić
Službenicima prepisane naduvane pozitivne ocjene

Banjaluka - Službenici i namještenici u Srpskoj za trud i rad u drugom polugodištu prošle godine zaradili su prosječnu ocjenu 3,44, a više od polovine njih šefovi su ocijenili sa "ističe se", što je i prema mišljenju Agencije za državnu službu RS potpuno nerealno i dokaz da se ocjenjivanju ne pristupa ozbiljno.

U izvještaju Agencije za državnu službu RS, koji će uskoro biti proslijeđen Vladi na usvajanje, navedeno je da je od 5.493 državna službenika u drugom polugodištu 2016. godine ocijenjeno njih 4.789.

- Prosječna ocjena svih službenika je 3,44. Samo jedan zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS dobio je ocjenu "ne zadovoljava" - navedeno je u izvještaju Agencije za državnu službu.

U "indeks" 105 službenika upisana je ocjena "zadovoljava", a njih 1.779 "naročito se ističe". Najviše službenika, čak 2.891 dobio je ocjenu "ističe se".

Kada se podaci uporede sa onima iz istog perioda 2015. godine, jasno je da su rezultati gotovo isti, s tim da u 2015. nijedan službenik nije dobio "jedinicu".

Da sistem ocjenjivanja službenika u Srpskoj treba unaprijediti i da je nemoguće da se najveći broj njih "ističe", smatraju i u Agenciji za državnu službu RS navodeći da su iz godine u godinu skoro prekopirani rezultati ocjenjivanja radnika.

- Ovakvim ocjenjivanjem službenika još nismo ušli u suštinu problema zbog kojeg je ocjenjivanje i pokrenuto i ovaj posao bi nadležni trebalo ozbiljnije da shvate. Rukovodioci odjeljenja trebalo bi da prate realizaciju zadataka službenika, njihovo ponašanje, zainteresovanost, marljivost i da na osnovu svega na kraju daju ocjenu. Problem je to što se pojedinci drže linije nezamjeranja, odnosno idu sa stavom da je bolje dati nekome dobru ocjenu nego da mu taj radnik zamjeri i stvara probleme - naglašava direktor Agencije za državnu službu RS Aleksandar Radeta.

Dodaje da bi upravo rukovodioci trebalo ozbiljnije da shvate ocjenjivanje i upisuju realnu ocjenu koju su službenici zaradili.

- Dok se tu svijest ne promijeni, mi ćemo uglavnom imati identične rezultate ocjenjivanja iz godine u godinu i nećemo postići željene rezultate - kazao je Radeta i ipak izrazio nadu da će sistem vrednovanja rada i marljivosti službenika biti unaprijeđen i da će tome doprinijeti i šefovi objektivnijim ocjenjivanjem.

Predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić ističe da šefovi radnike ocjenjuju u skladu s pravilnikom.

- Ne možemo uticati na ocjenjivanje iako sam saglasan da je previše njih koji se "naročito ističu". S druge strane, nisam saglasan sa opštim stavom u javnosti koji je kritički nastrojen prema javnoj upravi. Oni maksimalno rade i ne možemo sve generalizovati - rekao je Marić.

Stanovnici RS kažu da su se često na ličnim primjerima mogli uvjeriti u neefikasnost, tromost i neljubaznost službenika.

- Kad god tražim neke informacije od službenika, većina ih je neupućena i ne zna odgovore na osnovna pitanja koja se direktno tiču posla koji rade. Pojedini su i bahati i neće čak ni da me upute na adrese gdje bih dobila tačne odgovore i usluge koje su mi potrebne. Takvo ponašanje nema nikakvog smisla, jer znam da primaju pozamašnu platu. Rijetki su oni koji su upućeni, ljubazni i žele da pomognu - kazala je Mileva Popović iz Banjaluke.

Rijetki ocjenjuju

Aleksandar Radeta naglašava da su rijetke zemlje u okruženju koje ocjenjuju rad svojih službenika i namještenika.

- To čak ne rade ni institucije na nivou BiH, tako da je u ovoj priči dobro barem to što imamo sistem ocjenjivanja službenika bez obzira na uočene nedostatke - kazao je Radeta.

Ocjene službenika u drugom polugodištu 2016.

2.891 - "ističe se"

1.779 - "naročito se ističe"

105 - "zadovoljava"

1 - "ne zadovoljava"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana