Počela gradnja HE Mrsovo

Radoje Tasić
Počela gradnja HE Mrsovo

Rudo - Predsjednik RS Milorad Dodik i vlasnik "Komsar enerdži grupe" Rašid Sardarov potpisali su juče povelju i položili kamen temeljac čime je počela gradnja Hidroelektrane "Mrsovo" kod Rudog instalisane snage 36,8 megavata.

Dodik je rekao da je vlasnik "Komsar enerdžija" za ovu investiciju obezbijedio 200 miliona maraka.

- Ova investicija je dokaz da Vlada RS ulaže maksimalne napore za razvoj istočnog dijela Srpske. Dokaz za to je i izgradnja saobraćajnice i tunela na Čemernu, ulaganje u izgradnju Andrićgrada i ovaj hidroenergetski objekat u Rudom - naglasio je Dodik i podsjetio da Sardarov i njegova kompanija ulažu mnogo novca u RS i da će tako biti i ubuduće.

Serdarov je rekao da će investicija omogućiti narodu ovog kraja da bolje živi, da se poboljša njegova socijalna struktura i da mladi ljudi ostaju da žive u Rudom.

- Na vrijeme su pribavljene građevinska i ekološka dozvola. Učinili smo i učinićemo sve da hidroelektrana ne naruši prirodnu sredinu i ljepotu ovog kraja i trud građana ove opštine da rijeka Lim bude čista i bistra - rekao je Sardarov navodeći da se u Srpskoj osjeća kao kod kuće.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić rekla je da Hidroelektrana "Mrsovo" neće imati značajniju akumulaciju i da se ona svrstava u red protočnih hidroelektrana.

- Značajno je da će u ovom hidroenergetskom objektu, kada bude završen, biti zaposleno 25 radnika među kojima i znatan broj stručnjaka - istakla je Golićeva.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević zahvalio je kompaniji "Komsar enerdži" koja, osim ovog hidroenergetskog objekta, ulaže i u energetska postrojenja u Ugljeviku.

Načelnik opštine Rudo Rato Rajak rekao je da Ruđani doživljavaju ovaj projekat kao početak razvoja skoro zamrlog grada i njegove industrije, otvaranja novih radnih mjesta i napretka u svakom pogledu. Polaganju kamena temeljca prisustvovali su ministar trgovine i turizma RS Maida Ibrišagić-Hrstić, generalni direktor "Elektroprivrede RS" Branislava Milekić, narodni poslanici, načelnici susjednih opština i drugi gosti.

Proizvodnja

Pod akumulacionim jezerom biće oko 200 hektara zemljišta.

Godišnja proizvodnja hidroelektrane biće 141 gigavat-čas električne energije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana