Почела градња ХЕ Мрсово

Радоје Тасић
Почела градња ХЕ Мрсово

Рудо - Предсједник РС Милорад Додик и власник "Комсар енерџи групе" Рашид Сардаров потписали су јуче повељу и положили камен темељац чиме је почела градња Хидроелектране "Мрсово" код Рудог инсталисане снаге 36,8 мегавата.

Додик је рекао да је власник "Комсар енерџија" за ову инвестицију обезбиједио 200 милиона марака.

- Ова инвестиција је доказ да Влада РС улаже максималне напоре за развој источног дијела Српске. Доказ за то је и изградња саобраћајнице и тунела на Чемерну, улагање у изградњу Андрићграда и овај хидроенергетски објекат у Рудом - нагласио је Додик и подсјетио да Сардаров и његова компанија улажу много новца у РС и да ће тако бити и убудуће.

Сердаров је рекао да ће инвестиција омогућити народу овог краја да боље живи, да се побољша његова социјална структура и да млади људи остају да живе у Рудом.

- На вријеме су прибављене грађевинска и еколошка дозвола. Учинили смо и учинићемо све да хидроелектрана не наруши природну средину и љепоту овог краја и труд грађана ове општине да ријека Лим буде чиста и бистра - рекао је Сардаров наводећи да се у Српској осјећа као код куће.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић рекла је да Хидроелектрана "Мрсово" неће имати значајнију акумулацију и да се она сврстава у ред проточних хидроелектрана.

- Значајно је да ће у овом хидроенергетском објекту, када буде завршен, бити запослено 25 радника међу којима и знатан број стручњака - истакла је Голићева.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић захвалио је компанији "Комсар енерџи" која, осим овог хидроенергетског објекта, улаже и у енергетска постројења у Угљевику.

Начелник општине Рудо Рато Рајак рекао је да Руђани доживљавају овај пројекат као почетак развоја скоро замрлог града и његове индустрије, отварања нових радних мјеста и напретка у сваком погледу. Полагању камена темељца присуствовали су министар трговине и туризма РС Маида Ибришагић-Хрстић, генерални директор "Електропривреде РС" Бранислава Милекић, народни посланици, начелници сусједних општина и други гости.

Производња

Под акумулационим језером биће око 200 хектара земљишта.

Годишња производња хидроелектране биће 141 гигават-час електричне енергије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана