Opozicija niže nove i bježi od starih zahtjeva

Vedrana Kulaga
Opozicija niže nove i bježi od starih zahtjeva

Banjaluka - Opozicione stranke u Srpskoj, od kada su posegle za fizičkom blokadom rada Narodne skupštine RS, konstantno ispostavljaju nove zahtjeve vladajućoj većini, a pri tom odustaju od onih sa početka svoje liste.

Pokazalo se to i na sjednici Kolegijuma Narodne skupštine RS koji je u petak usaglašavao dnevni red za novu sjednicu parlamenta. Zasjedanje je zakazano za 17. oktobar, a iako je prijedlogom dnevnog reda predviđeno razmatranje nekoliko tačaka na kojima u posljednje vrijeme insistiraju, SDS, PDP, NDP i SRS RS ga nisu podržali ne isključujući ni mogućnost da ponovo blokiraju sjednicu.

Kolegijum parlamenta je na kraju u prijedlog dnevnog reda uvrstio 19 tačaka. Među njima je i prijedlog rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS koju su predložili klubovi poslanika SNSD-a, SP-a i SDS-K, dok se DNS zbog najavljenih amandmana nije našao među predlagačima.

Mjesto na dnevnom redu dobili su i izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora RS o reviziji konsolidovanog godišnjeg finansijskog izvještaja o izvršenju budžeta za 2016. godinu i opoziciona interpelacija za razmatranje ekonomske politike Vlade RS. Skidanje revizorskog izvještaja sa dnevnog reda sjednice na osnovu odluke nadležnog skupštinskog odbora bilo je glavni okidač da opozicija 12. septembra fizički blokira rad parlamenta. Iako im je ponuđeno da to pitanje bude razmatrano na prvoj narednoj sjednici, nisu odustali od blokade.

Opozicioni blok ni u petak nije dao zeleno svijetlo za predloženi dnevni red uz obrazloženje da se nisu stekli uslovi za zasjedanje i da im i pored obećanja još nije odgovoreno na sva poslanička pitanja koja su uputili Vladi. Istrajavajući na tvrdnjama da je na posljednjoj sjednici 13. i 14. septembra vlast prekršila Ustav, zakone i Poslovnik o radu Narodne skupštine i da je policija u zgradu dovedena na zahtjev rukovodstva parlamenta, poručili su da neće stati dok sve odluke koje su usvojene na toj sjednici ne budu povučene. Ustvrdili su i da je izvještaj revizije nelegalno stavljen na dnevni red i da u prilog tome govori i obavještenje razriješenog glavnog revizora Duška Šnjegote i njegovog zamjenika Darka Pejića da poslije 12. oktobra više nemaju veze sa tom institucijom i da neće imati ko vršiti reviziju.

Predstavnici skupštinske većine ocijenili su da je iz poteza opozicije jasno da samo žele da blokiraju rad Narodne skupštine. Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović rekao je da na prethodnoj sjednici nije bilo kršenja Poslovnika o radu Narodne skupštine, osim u slučaju ometanja rada njenog rukovodstva.

- Niko ne smije ometati rad Skupštine, a posebno ne zbog izmišljenih razloga. Na 21. redovnoj sjednici nije bilo policije sa dugim cijevima. Policija je uvijek prisutna i 25 godina je službe parlamenta obavještavaju o terminu sjednice i gdje su smješteni poslanici, kako bi u skladu sa svojim procjenama preduzela neophodne mjere iz svoje nadležnosti za održavanje sjednice. Policija je fenomenalno reagovala i nije dozvolila da dođe do nemilih scena - rekao je Čubrilović.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić smatra da će opozicija i dalje tražiti razlog za opstrukciju i politički rat sa republičkim institucijama, a da će u fokusu biti parlament i MUP.

- Nelogično je da se prvo traži da budu razmatrani revizorski izvještaji i interpelacija, a kada to bude stavljeno na dnevni red, opozicija poziva da sjednica ne bude održana jer nema uslova. To je nevjerovatno - rekao je Stevandić.

Da se opozicija previše zaigrala u sopstvenoj igri smatra i šef poslaničkog Kluba SNSD-a Radovan Višković.

- Većina će učiniti sve da sjednice budu održavane do izbora 2018. godine i isteka mandata ovog saziva parlamenta. Nigdje nećemo bježati i održavaćemo sjednice u zgradi Narodne skupštine. Nemoguće je da opozicija diktira dnevni red i šta će biti usvojeno, a šta ne. Potezi opozicije pokazuju da su im zahtjevi od danas do sutra. To prelazi u fazu neozbiljnosti - rekao je Višković.

Šef Kluba poslanika DNS-a Spomenka Stevanović kazala je da je jasno da će opozicija nastaviti sa opstrukcijom rada Narodne skupštine, navodeći da je to vaninstitucionalno djelovanje.

Predstavnici opozicije ističu da oni moraju zaštititi integritet Narodne skupštine jer vladajuća većina krši Ustav i zakone.

- Naši zahtjevi su potpuno legitimni i demokratski. Ako vladajuća koalicija ostane pri stavu da se ništa nije desilo i da mogu da rade šta hoće, daćemo jak odgovor na mjestu gdje je to jedino moguće. To je parlament. Bićemo u velikoj sali i raditi svoj posao - rekao je predsjednik PDP-a i poslanik te stranke Branislav Borenović.

Prvi čovjek SDS-a i narodni poslanik Vukota Govedarica kazao je da nema uslova za održavanje sjednice Narodne skupštine.

- Ne postoje uslovi za zasjedanje sve dok se ne bude poštovao Ustav, zakon i Poslovnik o radu parlamenta - rekao je Govedarica i dodao da su pripremili inicijativu za ocjenu zakonitosti primjene Poslovnika u Narodnoj skupštini.

Revizori

Duško Šnjegota i Darko Pejić upozorili su da Glavna služba za reviziju javnog sektora RS od 12. oktobra neće biti u mogućnosti da adekvatno funkcioniše zbog stupanja na snagu odluke Narodne skupštine o prihvatanju njihovih ostavki bez imenovanja lica koja bi obavljala te funkcije.

Lider NDP-a i poslanik u Narodnoj skupštini RS Dragan Čavić upozorio je da to pokazuje da će služba ići pod ključ.

- Predlažem većini u RS da zamole Valentina Incka da za revizora imenuje rezidentnog predstavnika MMF-a u BiH Franciska Parodija - rekao je Čavić.

Iz vlasti su poručili da Šnjegota može imenovati osobu koja će predstaviti izvještaje u parlamentu i najavili da će uskoro biti raspisan konkurs za glavnog revizora i njegovog zamjenika i da će se ići na to da njihov mandat bude skraćen sa sedam na pet godina.

Zahtjevi opozicije

13. septembar

- Da u dnevni red 21. redovnog zasjedanja bude uvršten izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora RS o reviziji konsolidovanog izvještaja o izvršenju budžeta za 2016. godinu koji je skupštinski odbor skinuo sa dnevnog reda.

- Da Vlada RS dostavi odgovore na sva poslanička pitanja za koja je prošao rok

- Da bude upućena urgencija "Službenom glasniku RS" za objavljivanje svih usvojenih odluka Narodne skupštine koje nisu objavljene, među kojima je i odluka o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

13. septembar (uveče)

- Odlazak sa funkcije predsjednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića i generalnog sekretara Marka Aćića.

14. septembar

Na konferenciji za novinare Vukota Govedarica, Branislav Borenović i Dragan Čavić pozvali ministra policije Dragana Lukača da podnese ostavku ili da bude smijenjen.

16. septembar

Opozicija na konferenciji za novinare najavila da će uputiti apelaciju Ustavnom sudu RS da ospori odluke donesene na 21. sjednici

4. oktobar

- Stavljanje van snage odluka donesenih na 21. redovnoj sjednici

5. oktobar

Ostavka predsjednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana