Odbrana traži novo suđenje Stanišića ili potpuno oslobađanje

SRNA
Odbrana traži novo suđenje Stanišića ili potpuno oslobađanje

Hag - Odbrana Miće Stanišića danas je dostavila podnesak Žalbenom vijeću Haškog tribunala u kojem tvrdi da je pravo optuženog na pravično suđenje prekršeno i traži ponovno suđenje ili potpuno oslobađanje.

U replici na odgovor na žalbu odbrana tvrdi da optužba ne spominje Stanišićev argument da je njegovo pravo na pravično suđenje prekršeno kao rezultat objave pisma 4. juna, koje je otkrilo neprihvatljivu pojavu pristrasnosti danskog sudije Frederika Harhofa u vrijeme dok je bio sudija i član Pretresnog vijeća na suđenju Stanišiću.


Odbrana navodi , optužba je svojim ćutanjem priznala da je Stanišiću uskraćeno pravo na pravično suđenje, te da Žalbeno vijeće mora da naredi novo suđenje pred Pretresnim vijećem ili potpuno da oslobodi optuženog.

Odbrana još navodi da optužba nije uzela u obzir obje odluke za izuzeće sudije u slučaju Šešelj, koje su vrlo relevantne za Stanišićev slučaj.

Nadalje, prema tvrdnjama odbrane, optužba nije napravila razliku između slučaja Šešelj i slučaja Stanišić i/ili nije bila u stanju da navede bilo koju okolnost koja bi navela Žalbeno vijeće da usvoji drugačiji zaključak.

Stanišić, kako navodi odbrana, nije tvrdio, niti je dužan da dokaže da je sudija Harhof bio pristrasan.

Zbog navedenih argumenata, odbrana zahtijeva da Žalbeno vijeće ustanovi da je povrijeđeno Stanišićevo pravo na pravično suđenje pred nezavisnim, kompetentnim i nepristrasnim sudom, da poništi presudu Pretresnog vijeća, da naredi ponovno suđenje pred Pretresnim vijećem, ili u suprotnom popuno oslobodi optuženog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana