Lagumdžija pozdravio formiranje fonda za zapadni Balkan

Agencije
Lagumdžija pozdravio formiranje fonda za zapadni Balkan

Sarajevo - Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija pozdravio je danas na sastanku Višegradske grupe i predstavnika zemalja zapadnog Balkana u Bratislavi odluku o formiranju fonda za zapadni Balkan, čiji će prevashodni zadatak biti finansiranje regionalnih projekata koji treba da doprinesu snažnijem povezivanju i ekonomskom razvoju regiona.

Sastankom ministara inostranih poslova zemalja Višegradske grupe, koju čine Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka, i zemalja zapadnog Balkana u Bratislavi predsjedavao je ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak.

Na sastanku su učestvovali i novoimenovani visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini i austrijski ministar inostranih poslova Sebastijan Kurc, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Lagumdžija je naveo da je formiranje fonda za zapadni Balkan još jedan značajan korak u pravcu realizacije ključnih infrastrukturnih i energetskih regionalnih projekata koji su ranije najavljeni u okviru novog pristupa EU prema zapadnom Balkanu.

On je naglasio značaj spremnosti EU da u narednih pet godina za region izdvoji 11,7 milijardi evra kroz postojeće IPA fondove i dodatnu milijardu evra grantova, kao i novih 10 milijardi evra putem međunarodnih finansijskih institucija.

U razgovoru sa Mogerinijevom, Lagumdžija je izložio presjek stanja u zemlji i konkretne korake koje treba činiti u daljim reformama.

On je posebno zahvalio za njen dosadašnji angažman i dalju spremnost da zapadni Balkan i BiH budu među prioritetima njenog rada u narednom periodu.

Lagumdžija je rekao da je za BiH, uz okvir za ekonomsku podršku koji je već obezbijedila Evropska komisija, posebno važna spremnost i konkretizacija podrške novog visokog predstavnika EU.

Na sastanku je usvojena zajednička izjava Višegradske grupe o zapadnom Balkanu u kojoj je jasno reafirmisana podrška regionu na putu evroatlantskih integracija, što ostaje jedan od prioriteta djelovanja ove grupe.

U dijelu izjave koji se odnosi na BiH političari su pozvani da se nakon oktobarskih izbora intenzivnije posvete reformama neophodnim za integraciju BiH u EU, te da poboljšaju unutrašnji politički dijalog i ispune očekivanja građana uz aktivnu ulogu Unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana