Ispunjen posljednji uslov za gašenje OHR-a

Vedrana Kulaga
Ispunjen posljednji uslov za gašenje OHR-a

BANjALUKA - Dogovorom o raspodjeli državne i vojne imovine, koji su u petak postigli lideri šest najvećih stranaka u BiH, ispunjen je i posljednji uslov za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR).

Savjet za primjenu mira donio je u februaru 2008. godine paket od pet uslova i dva cilja kao preduslov za zatvaranje OHR-a. Posljednji uslov iz tog paketa koji je ostao neispunjen bila je upravo raspodjela državne i vojne imovine.

Predstavnici političkih partija u Republici Srpskoj saglasni su da poslije primjene dogovora o državnoj i vojnoj imovini više neće postojati nijedan razlog za nastavak djelovanja OHR-a.

- Ovo je korak ka gašenju OHR-a i same funkcije visokog predstavnika i ne bi trebalo da bude postavljano više uslova. Dogovor je potpuno logičan, jer je prirodno rješenje da imovina koja nije važna za vojsku bude dodijeljena entitetima i opštinama - istakao je šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Željko Mirjanić.

Poslanik SDS-a u Parlamentu BiH Aleksandra Pandurević kazala je da je dobro što su lideri postigli sporazum o vojnoj imovini jer se radi o ispunjavanju uslova iz paketa "pet plus dva" za zatvaranje OHR-a.

- Očekujem da će na idućoj sjednici Savjeta za primjenu mira konačno biti donesena odluka o zatvaranju OHR-a. Svi uslovi su ispunjeni i to više niko dobronamjeran ne može da opovrgne - rekla je Pandurevićeva.

I poslanik DNS-a Petar Kunić ističe da je dogovorom lidera pala posljednja prepreka za gašenje OHR-a.

- Sada je sve na Savjetu za primjenu mira. Očekujem da ne nameću nove uslove - istakao je Kunić.

Lideri su na sastanku u Banjaluci dogovorili da perspektivna nepokretna vojna imovina, koja je utvrđena odlukama Predsjedništva BiH, bude knjižena kao vlasništvo BiH za potrebe Oružanih snaga BiH. Kao vlasništvo BiH knjižiće se i dio vojne imovine u kojoj su smještene institucije BiH i imovina za koju Savjet ministara BiH donese odluku da je potrebna tim institucijama. Ostala imovina knjižiće se na druge nivoe vlasti, a entitetima, kantonima i opštinama pripašće i vojna imovina koja im je ranije dodijeljena na korišćenje. Rok za knjiženje vojne imovine je 60 dana.

Po sličnim principima biće knjižena i ostala državna imovina na teritoriji BiH. Kada je u pitanju državna imovina u inostranstvu dogovoreno je da diplomatsko-konzularna predstavništva budu knjižena kao vlasništvo BiH, a da se o ostaloj imovini dogovore Savjet ministara i entitetske vlade.

- Savjet ministara će u idućih 90 dana izvršiti popis te imovine, a u dodatnih 60 dana biće odlučeno koja je potrebna organima BiH, a koja će pripasti entitetima, kantonima i opštinama - kazao je u pauzi sastanka predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Dogovor lidera pozdravio je i OHR ocijenivši da je to značajan korak naprijed na putu ka EU i NATO-u.

Na sastanku nije postignuto rješenje za primjenu presude Evropskog suda za ljudska prava u "predmetu Sejdić - Finci", a dogovoreno je da se pristupi analizi potrošnje i uštedama koje podrazumijevaju smanjenje administracije i plata na svim nivoima.

Opštine

Predsjednik Predsjedništva Saveza opština i gradova RS Dragoljub Davidović pozdravio je dogovor lidera u vezi sa podjelom imovine i ocijenio da će svi od njega profitirati.

- Radi se o veoma vrijednim resursima koji su neiskorišćeni. Najlogičnije je i bilo da se neperspektivna vojna imovina da na korišćenje civilnim vlastima, a opštine u RS imaju veliki interes za to i ti resursi se mogu iskoristiti za razvoj - rekao je Davidović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Selak čestitao Vaskrs
Selak čestitao Vaskrs
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana