Generali u penziji i na novim pozicijama

Generali u penziji i na novim pozicijama 17.02.2018 13:14 | Glas Srpske

Sarajevo - Odlukom Predsjedništva BiH trinaestočlani generalski kor Oružanih snaga BiH, nakon višemjesečnog otezanja, dobio je nekoliko novih visokih oficira, a neki od dosadašnjih odlaze u penziju.

Kada je riječ o srpskom oficirskom kadru, dosadašnji zamjenik komandanta Komande za podršku Oružanih snaga BiH za resurse Gojko Knežević imenovan je na poziciju zamjenika načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH umjesto Mirka Tepšića, prenosi "Večernji list".

Marko Stojčić ostaje u još jednom mandatu u generalskom koru, ali sada na poziciji komandanta Komande za podršku umjesto Huseina Tursunovića. Radovan Ilić obavljaće dužnost komandanta Operativne komande umjesto Dragana Vukovića. Ilićevu sadašnju poziciju komandanta Šeste pješadijske brigade zauzeće Radovan Jović. Novi član generalskog kora je Zoran Dunović i biće zamjenik komandanta u Operativnoj komandi zadužen za operacije.

Među petoricom oficira koji odlaze u penziju je i Anto Jeleč, koji je bio načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH. Njegov nasljednik na toj poziciji je Senad Mašović.

Među imenovanim bošnjačkim oficirima je i nekoliko sa sumnjivom ratnom biografijom. Rusmir Mrković bio je komandant Specijalne policijske jedinice "Laste", dok su u zloglasnoj 7. muslimanskoj brigadi Armije RBiH, u čijem su sastavu bili i mudžahedini, bili Mašović kao komandant i Dautović, tadašnji njegov pomoćnik.+++© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica