FBiH nameće Srpskoj izmišljeni praznik

Željka Domazet
FBiH nameće Srpskoj izmišljeni praznik

Banjaluka - BiH nema zakon o praznicima, a 25. novembar, nekadašnji dan ZAVNOBIH-a, ne može biti obilježavan kao "dan državnosti BiH" na osnovu nekih starih zakona, niti taj navodni praznik važi za nivo BiH kao što tvrde bošnjački zvaničnici, poručili su juče zvaničnici i pravnici iz Srpske.

U FBiH je ovaj datum obilježen kao "dan državnosti BiH", a predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Šefik Džaferović izjavio je da je taj praznik propisan zakonom i da važi za državni nivo i da njegovo neobilježavanje predstavlja nepoštovanje zakona. Isti stav iznijeli su i predstavnici Foruma bošnjačkih intelektualaca zatraživši čak da budu kažnjeni svi koji ne slave 25. novembar.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da ne postoji odluka o "danu državnosti BiH" za koju su glasala sva tri naroda u BiH, niti je Parlament BiH usvojio zakon o praznicima.

- Zbog toga 25. novembar nije, niti može biti zajednički praznik, a posebno ne "dan državnosti BiH". Insistiranje na "danu državnosti" doprinosi daljim podjelama u BiH i svi oni, uključujući i predstavnike međunarodne zajednice, koji podržavaju obilježavanje ovog datuma kao "dana državnosti BiH" direktno doprinose njenom dodatnom urušavanju - kazao je Dodik ističući da će sve dok se narodi u BiH ne dogovore o datumu koji će biti prihvatljiv za sve, 25. novembar biti obilježavan samo u jednom dijelu BiH.

Predsjednik RS je rekao da je dobro što se i član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić na isti način odredio prema obilježavanju 25. novembra. Ivanić je ranije rekao da BiH nema zakona o praznicima i da 25. novembar ne može i ne treba da bude obilježavan kao "dan državnosti BiH".

- Za mene taj navodni praznik ne može i ne treba da bude obilježavan. A, da bi neko takav praznik i obilježavao, onda bi taj datum trebalo i moralo da bude prihvaćen od svih konstitutivnih naroda u BiH - naglasio je Ivanić.

Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a u Parlamentu BiH Lazar Prodanović rekao je da nijednim zakonom nije propisano da je 25. novembar praznik na nivou BiH.

- Zakon o praznicima koji bi bili obilježavani u cijeloj BiH nije donesen. Sve dok se to ne desi za nas iz Srpske je 25. novembar običan radni dan. Nemamo ništa protiv toga da ga slave u Federaciji kao što RS ima svoje praznike. Zaposleni iz RS u institucijama na nivou BiH rade 25. novembra - rekao je Prodanović.

Šef Kluba poslanika SDS-a u parlamentu BiH Aleksandra Pandurević rekla je da su izjave o praznicima poput Džaferovićeve nešto što se iz godine u godinu ponavlja, iako su potpuno neargumentovane.

- Ako se neko poziva na zakon iz sedamdesetih godina prošlog vijeka iz SFRJ onda bi trebalo recimo da se sprovodi i zakon o zabrani nošenja hidžaba. Kad se taj zakon bude sprovodio, onda možda možemo razgovarati o tome da se primjenjuje i ovaj takozvani zakon o državnim praznicima - rekla je Pandurevićeva.

Povodom 25. novembra Džaferović je zajedno sa drugim delegacijama posjetio mezarje Kovači u Sarajevu gdje je odao počast poginulim borcima Armije RBiH i prvom predsjedniku Predsjedništva RBiH i osnivaču SDA Aliji Izetbegoviću.

- Praznik se, nažalost, ne obilježava na prostoru cijele zemlje kako bi trebalo biti. Mi imamo zakon o 25. novembru kao državnom prazniku i njegovo neobilježavanje nije rezultat nepostojanja zakona, već pitanje nepoštovanja zakona - kazao je Džaferović i dodao da je 25. novembar dan kada je uspostavljen kontinuitet državnosti države.

U organizaciji Foruma bošnjačkih intelektualaca u Sarajevu je održana javna tribina o temi "Obnova bosanske državnosti na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a koji je jedan od najvažnijih događaja u historiji Bosne". Ističući da se 25. novembar obilježava samo u FBiH predsjednik Foruma Suad Kurtćehajić je kazao da je to pitanje povrede prava.

- "Dan državnosti BiH" predstavlja praznik koji važi na državnom nivou. Manji entitet BiH danas ne slavi praznik. Niko ne postavlja pitanje pravne procedure da budu kažnjeni oni koji ne slave, bar odgovorni na visokim pozicijama na nivou države. Skupština BiH je 1945. godine proglasila 25. novembar Danom državnosti, a Predsjedništvo je to proglasilo svojim ukazom. Do dana današnjeg, taj zakon nije suspendovan i ne kosi se ni sa jednom odredbom dejtonskog ustava - kazao je Kurtćehajić.

Ekspert ustavnog prava Mile Dmičić rekao je da se 25. novembar obilježava u FBiH na osnovu zakona o praznicima tog entiteta i da Zakonom o praznicima RS taj datum nije praznik u Srpskoj i da to ne može biti ni na nivou BiH.

- Sve dok u Parlamentu BiH ne bude donesen zakon i postignuta saglasnost dva entiteta i tri državotvorna naroda ovakav način obilježavanja praznika mora se poštovati - kazao je Dmičić.

Naglasio je da je BiH prije rata imala karakter federalne jedinice u okviru SFRJ i da je sadašnju punu državnost odnosno suverenitet dobila Dejtonskim sporazumom.

- Svaki retrogradni odnos prema zakonima i ustavu, pozivanje na izricanje sankcija, pa i nazivanje RS manjim entitetom je nedopustivo i nekorektno i predstavlja kršenje ustavne norme jer se BiH se sastoji od dva ravnopravna entiteta - rekao je Dmičić.

Srebrenica

Bošnjaci zaposleni u opštinskoj administraciji i nekim ustanovama u Srebrenici juče nisu došli na posao iskoristivši odobrenje načelnika opštine Ćamila Durakovića da svi koji 25. novembar osjećaju kao praznik mogu koristiti plaćeni slobodan dan. Duraković nije proglasio neradni dan u opštini i javnim ustanovama i firmama, ali je na ulazu u opštinsku zgradu postavljeno obavještenje da je prema Zakonu o praznicima RS radni dan, ali da zaposleni koji "dan državnosti BiH" osjećaju kao praznik mogu iskoristiti pravo na plaćeni slobodan dan, ali nije navedeno na osnovu kog zakona. Za Srbe u Srebrenici juče je bio normalan radni dan.

K. Ć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana