Džombić sa Čačićem u Banjaluci: Elektranu “Dubrovnik dva” gradiće zajednička kompanija

Agencije
Džombić sa Čačićem u Banjaluci: Elektranu “Dubrovnik dva” gradiće zajednička kompanija

Banjaluka - Republika Srpska i Hrvatska formiraće zajedničku kompaniju za izgradnju hidroelektrane „Dubrovnik dva”, vrijednosti 170 miliona evra, dok će se podjela električne energije usaglasiti nakon izgradnje koja će trajati tri godine, dogovoreno je danas na sastanku delegacija vlada Srpske i Hrvatske u Banjaluci.

Republika Srpska i Hrvatska će u izgradnji učestvovati sa po 50 odsto, a elektrana snage 300 megavata će se nalaziti u Dubrovniku, dok će voda dolaziti iz Hidroelektrane “Trebišnjica” prokopavanjem tunela dužine 16 kilometara.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić rekao je da u finansijskoj konstrukciji ovog projekta ne bi trebalo da bude problema i da će elektroprivrede obje strane obezbijediti početni kapital i napraviti najpovoljniji odnos vlastitih i pozajmljenih sredstava.

Prema njegovim riječima, otvorena pitanja vezana za elektrane „Dubrovnik jedan” i „Gacko” će se ostaviti po strani i neće biti prepreka realizaciji projekta „Dubrovnik dva”.

Premijer Džombić je naglasio da će projekat „Dubrovnik dva” sadržavati i ekološku dozvolu, jer je razvijan i u bivšoj Jugoslaviji, tako da po tadašnjim studijama nema ekoloških problema.

„Sva dokumentacija biće transparentna i dostupna javnosti, kao i sam čin realizacije projekta”, rekao je Džombić.

Premijer je dodao da bi do kraja godine trebalo da se raspiše i tender za izgradnju mosta na rijeci Savi kod Gradiške, za koji Srpska ima obezbijeđena sredstva, dok će Hrvatska svoju polovinu budžetskih sredstava obezbijediti u narednih nekoliko godina.

On je dodao da je predračunska vrijednost projekta 30 miliona evra, ali da će cijena biti niža nakon izlaska na tender

Prema njegovim riječima, za realizaciju projekta biće formirane zajedničke komisije Republike Srpske i Hrvatske.

Prvi potpredsjednik Vlade Hrvatske Radimir Čačić izjavio je danas da je projekat „Dubrovnik dva” jedan od najkvalitenijih evropskih energetskih projekata po pitanju uloženog i dobijenog, posebno u vrsti energije koju taj projekat treba dati.

Čačić je nakon sastanka sa premijerom Srpske Aleksandrom Džombićem rekao da će do kraja septembra biti završen koncept, definisani odnosi, te podsjetio da su definisani bazični odnosi koji se odnose na finansiranje po principu pola-pola.

On je istakao da se na tom velikom projektu očekuje završetak radova 2015. godine.

Čačić je dodao da problem finansiranja ovog projekta neće postojati, jer uvijek ima onih koji su zainteresovani za dobre projekte.

Prvi potpredsjednik Vlade Hrvatske je istakao i važnost projekta izgradnje mosta na rijeci Savi, naglašavajući da, iako je utisak da je Srpska više zainteresovana za ovaj projekat, postoji isto interesovanje i Hrvatske.

Čačić je naglasio da je most na Savi veoma značajan, da povezuje Republiku Srpsku i Hrvatsku, te da u svakom pogledu donosi korist.

On je naglasio da će njegovom realizacijom rasti vrijednost prometa hrvatskim i autoputevima Republike Srpske, kao i privredna komunikacija.

Čačić je ponovio da će do kraja godine biti završen tender pod vođstvom Srpske, a u okviru Sporazuma koji je potpisan sa BiH.

On je dodao da je u planu da od početka 2013. godine počnu radovi na izgradnji mosta na Savi.

Prema njegovim riječima, Hrvatska će u svom budžetu obezbijediti sredstva koja su potrebna sa njihove strane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana