Dodik: Srpskom neće patrolirati policija iz FBiH

Željka Domazet
Dodik: Srpskom neće patrolirati policija iz FBiH

Sarajevo - Plan Savjeta ministara BiH da će na području Srpske, odnosno na granici BiH sa Srbijom i Crnom Gorom angažovati pripadnike policije iz FBiH neće biti moguć jer to neće dozvoliti institucije Republike, tvrde sagovornici “Glasa Srpske”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je za naš list da na granicu sa Srbijom i Crnom Gorom neće izaći policija iz Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH, ni iz kantonalnih MUP-ova.

- To nije predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom i neće se desiti sigurno. U Dejtonu jasno stoji da policija jednog entiteta niti kantona ne može prelaziti u drugi entitet bez saglasnosti tog entiteta. Takve saglasnosti Republike nema i neće je ni biti. Time na sve načine pokušavaju da destabilizuju Srpsku - istakao je Dodik.

On je ponovio da neće dozvoliti da Srpskom patrolira policija iz FBiH.

- Ovi u ovom Savjetu ministara koji nema nikakav legitimitet mogu tamo donositi bilo kakve akte, ali nećemo dozvoliti da se krši Dejton. To neka im je jasno zauvijek - rekao je Dodik.

On je ocijenio da je najava Savjeta ministara u tehničkom mandatu da će Ministarstvo bezbjednosti BiH sačiniti prijedlog sporazuma o pružanju pomoći entitetskim MUP-ovima i operativnoj saradnji, u nadzoru granice u rješavanju migrantske krize podli pokušaj da Ministarstvo bezbjednosti pribavi nadležnosti koje mu po Ustavu i zakonima ne pripadaju, a Savjet ministara da postane vlada. Naglasio je da tako osmišljene aktivnost u trenucima kada treba konstituisati vlast na nivou BiH neće doprinijeti pozitivnoj atmosferi u zemlji. Dodik je rekao da je zabrinjavajuća činjenica da se takvo rješenje predlaže, a da niko nije kontaktirao Ministarstvo unutrašnjih poslova RS.

- Nijedno rješenje neće proći bez saglasnosti Republike Srpske. Na takvu zamisao Srpska sigurno neće dati svoju saglasnost - kazao je Dodik.

Savjet ministara BiH u tehničkom mandatu je usvojio i zaključak da se finalizuje sporazum o saradnji ministarstava unutrašnjih poslova sa Graničnom policijom u smislu ispomoći određenog broja policajaca koji će biti angažovani na nadziranju istočne granice, koji će biti ponuđen  entitetskim i kantonalnim MUP-ovima.

- Ide se zajedno sa Graničnom policijom BiH uz graničnu liniju BiH prema Srbiji i Crnoj Gori, s tim da će “šefovi i vođe” tih mješovitih jedinica biti pripadnici Granične policije BiH. Preferiraćemo one MUP-ove koji su spremni da i finansijski podrže odlazak policajaca na ispomoć, odnosno da plate njihov boravak, dnevnice, ishranu i smještaj - rekao je predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić.

Pojasnio je da nije riječ o graničnom pojasu od deset kilometara, već o graničnoj liniji gdje će policajci entitetskih MUP-ova sa graničnim policajcima kontrolisati granicu.

- Očekujemo da će taj sporazum ministar bezbjednosti u tehničkom mandatu Dragan Mektić pripremiti za narednu sjednicu - kazao je Zvizdić.

Lukač

Komentarišući plan Savjeta ministara BiH u tehničkom mandatu, ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač rekao je našem listu da o takvim naumima nema saglasnosti Republike Srpske.

- Mi imamo potpisan sporazum sa Graničnom policijom BiH i držimo se tog sporazuma. Naši policajci idu već na ispomoć Graničnoj policiji u kontroli granice prema Srbiji i Crnoj Gori. Ukoliko Granična policija zatraži dodatnu pomoć policije RS i da se pojača broj ljudi, mi to možemo realizovati - kazao je Lukač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana