Đokić: Srpska ima izuzetan potencijal u oblasti šumarstva

Srna
Đokić: Srpska ima izuzetan potencijal u oblasti šumarstva

Banjaluka - Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić ocijenio je da Srpska ima izuzetno značajan potencijal u oblasti šumarstva, navodeći da dobit "Šuma Republike Srpske" u prvih šest mjeseci ove godine iznosi oko šest miliona KM i da je to veliki uspjeh ovog preduzeća koji je postignut prvi put u posljednjih 15 godina.

"Imamo stalni rast u oblasti drvoprerađivačke industrije koja ima najvidljivije stope rasta i razvoja, naročito u dijelu izvoza, jer je pokrivenost uvoza izvozom finalnih proizvoda od drveta 471 odsto", rekao je Đokić.


On je za Radio Republike Srpske rekao da ima mnogo prostora za poboljšanje proizvodnje u ovoj oblasti i najavio da će se na tome raditi i u budućnosti, te eliminisati uzroci zloupotreba koje nanose direktnu štetu Srpskoj.

Đokić je izrazio zadovoljstvo što je evidentna stopa rasta ukupnog broja zaposlenih za devet mjeseci ove godine za sedam odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"U protekle četiri godine smanjen je broj nezaposlenih u Republici Srpskoj, te se očekuje da će na kraju ove godine biti za 3.500 manje nezaposlenih nego na njenom početku", rekao je Đokić.

On je naveo da je Termoelektrana "Stanari" najveća investicija u sektoru energetike u ovom dijelu Evrope, u koju je do sada investirano 550 miliona KM.

"Naša orijentacija je da u narednim godinama vidimo žElektroprivredu Srpskež kao još snažnijeg nosioca izgradnje velikih energetskih projekata, kao što je i Hidroelektrana žDabarž koja se još gradi i koja ima planiranu instalisanu snagu 156 megavata, a vrijednost projekta je 350 miliona KM", rekao je Đokić.

On je dodao da su evidentni efekti svih investicija u sektor energetike, koji je snažna poluga ekonomskog rasta Republike Srpske, ali i cijele BiH, jer je u ovoj, u odnosu na prošlu godinu, došlo do povećanja ukupnog obima proizvedene električne energije u Srpskoj za 27,83 odsto.

Govoreći o planovima za Rudnik željezne rude Ljubija "Arselor Mital", Đokić je naglasio da je Vlada Srpske odlučna da ide u prodaju svojih akcija u ovom rudniku koje iznose oko 64 odsto.

"Smatramo da će novi akcionar biti u stanju da izdvoji sredstva, te da se obaveže na nove investicije za razvoj rudarske proizvodnje na području basena Prijedor", rekao je Đokić, te izrazio uvjerenje da će prodajom ovih akcija biti ostvareno više povoljnih efekata za Srpsku, kao i razvoj rudarstva u Prijedoru.

Kada je riječ o obnovljivim izvorima energije, Đokić je naveo da je u Republici Srpskoj izgrađeno dvadesetak manjih solarnih elektrana koje imaju kapacitet oko 2,6 megavata instalisane snage, dok su u toku pripreme za izgradnju dvije vjetroelektrane na području Hercegovine koje će biti sasvim novo značajno iskustvo za Srpsku.

Govoreći o ruskom klirinškom dugu, Đokić je ponovio da Republika Srpska očekuje da na osnovu izmirenja tog duga primi 36,2 miliona dolara, dok je preostali dio sredstava od 125 miliona dolara raspoređen Federaciji BiH, zajedničkim institucijama BiH i Brčko distriktu.

On je ocijenio da je Rusija obavezu izmirenja duga prihvatila zahvaljujući autoritetu koji je imala Republika Srpska tokom pregovora o ovom pitanju sa predstavnicima Ruske Federacije, te izrazio nadu da postoje svi preduslovi da taj posao bude okončan do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana