Ukradene kraljevske krune

Srna
Ukradene kraljevske krune

Stokholm - Švedska policija mobilisala je kopnene, pomorske i vazdušne snage kako bi uhvatila lopove koji su iz crkve usred dana odnijeli kraljevske krune i šar, odnosno kuglu sa krstom.

Krune, koje su pripadale članovima švedske kraljevske kuće iz 17. vijeka kralju Karlu Devetom i kraljici Kristini ukradene su u akciji dvije osobe koje su upale u crkvu na jugoistoku zemlje.

Lopovi su odnijeli i kraljevski šar, kuglu na čijem vrhu se nalazi krst, koja je simbol kraljevskog autoriteta.

Policija je saopštila da su lopovi odnijeli “predmete neprocjenjive vrijednosti i velikog nacionalnog interesa” i da za njih nema cijene, javlja “Raša tudej”.

Nakon što su odnijeli kraljevske dragocjenosti juče poslijepodne, dok je u crkvi bilo posjetilaca i osoblja, lopovi su skočili na mali motorni čamac, koji je bio ukotvljen ispod crkve i pobjegli. Oni su i dalje u bjekstvu i pored velike policijske potrage.

Krune i šar bili su izloženi u staklenoj vitrini. Kraljica Kristina, koja je vladala od 1632. do 1654. i Karl Deveti, koji je vladao od 1604. do 1611. godine, sahranjeni su sa krunama koje su ukradene, ali su ovi predmeti kasnije izloženi za javnost.

Policija je apelovala na javnost da pruži informacije koje bi pomogle u hapšenju lopova.

Dosadašnja policijska potraga je bezuspješna, a čak nema ni tačnog opisa lopova, kao ni motornog čamca.

Policija vjeruje da su počinioci odbacili čamac, prešli u automobil i krenuli su ili na zapad ili na istok u pravcu Stokholma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana