Украдене краљевске круне

Срна
Украдене краљевске круне

Стокхолм - Шведска полиција мобилисала је копнене, поморске и ваздушне снаге како би ухватила лопове који су из цркве усред дана однијели краљевске круне и шар, односно куглу са крстом.

Круне, које су припадале члановима шведске краљевске куће из 17. вијека краљу Карлу Деветом и краљици Кристини украдене су у акцији двије особе које су упале у цркву на југоистоку земље.

Лопови су однијели и краљевски шар, куглу на чијем врху се налази крст, која је симбол краљевског ауторитета.

Полиција је саопштила да су лопови однијели “предмете непроцјењиве вриједности и великог националног интереса” и да за њих нема цијене, јавља “Раша тудеј”.

Након што су однијели краљевске драгоцјености јуче послијеподне, док је у цркви било посјетилаца и особља, лопови су скочили на мали моторни чамац, који је био укотвљен испод цркве и побјегли. Они су и даље у бјекству и поред велике полицијске потраге.

Круне и шар били су изложени у стакленој витрини. Краљица Кристина, која је владала од 1632. до 1654. и Карл Девети, који је владао од 1604. до 1611. године, сахрањени су са крунама које су украдене, али су ови предмети касније изложени за јавност.

Полиција је апеловала на јавност да пружи информације које би помогле у хапшењу лопова.

Досадашња полицијска потрага је безуспјешна, а чак нема ни тачног описа лопова, као ни моторног чамца.

Полиција вјерује да су починиоци одбацили чамац, прешли у аутомобил и кренули су или на запад или на исток у правцу Стокхолма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана