Ухапшен пљачкаш банкомата поријеклом из БиХ

Борис Ђурић
Ухапшен пљачкаш банкомата поријеклом из БиХ

Барлета - Алесандро Ахметовић (24) поријеклом из БиХ ухапшен је у италијанском граду Барлета, на обали Јадранског мора, након што је за њим трајала потрага у цијелој Европи, преносе италијански медији.

Ахметовић је ухапшен на основу европског налога који је издала њемачка полиција.

Овај двадесетчетворогодишњак, који нема стално пребивалиште, сумњичи се за низ пљачки банкомата у Њемачкој, као и покушај убиства особе која је свједок једне такве крађе.

Италијанска полиција је дуго пратила Ахметовића, а након што је приведен обавијештен је о међународној потјерници. Суочава се с казном затвора од десет година.

У Италији деценијама дјелује ромски клан Ахметовић који је добро познат по серији крађа и разних прекршаја.

На челу се налази Ђула Ахметовић (71) из Мостара, која прикупља сав новац. Они су често у покрету и у Италији гравитирају око подручја Милана. Званично се баве прикупљањем жељеза и секундарних сировина. Клан Ђуле, која има десеторо дјеце, стално је на мети италијанске полиције. У јуну 2009. године је против њих покренута полицијска акција "Троваторе" када је ухапшено 17 чланова клана углавном због оптужби за тешке крађе чија је укупна вриједност износила 750.000 евра.

У марту 2016. године ухапшена је банда која је крала банкомате на подручју сјеверне Италије. На челу банде се налазио Лука Ахметовић (27), а помагали су му Елвис Ахметовић (32) и двадесетогодишњи Расим.

Италијанска финансијска инспекција пронашла је у јуну да породица има покретну и непокретну имовину вриједности 2,4 милиона евра, иако од њих нико није запослен. Сумњају да је новац за стицање имовине стигао из криминалних дјела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана