Ту се рађа смрт: Одавде је дошла Ирма и сви разорни урагани VIDEO

Агенције
Ту се рађа смрт: Одавде је дошла Ирма и сви разорни урагани VIDEO

Урагани који су опустошили Карибе и обалу Америке долазе са истог мjеста.

Већина урагана који су у задње вријеме погодили Америку настали су на истом мјесту – ријеч је о локацији близу обале Западне Африке, близу Зеленортских острва.


На тачно том дијелу, који је истакнут и у видео-снимку, долазе до "судара" двије потпуно различите појаве – врућих сувих вјетрова који долазе из Сахаре и хладнијих и влажнијих вјетрова који долазе са влажних подручја на југу.

Ови невјероватно снажни вјетрови познати су и као "African Easterly Jet " и кључ су разорних урагана који долазе до Америке.

За разлику од времена у Америци, које се мијења од запада према истоку, овај афрички се креће од истока према западу. Ови вјетрови се заправо стварају кроз цијелу годину, а управо у септембру постају најјачи, готово смртоносни.

Ти вјетрови прелазе преко топлих екваторијалних вода и изазивају раст топлог и влажног ваздуха изнад Атлантика. Тај надпросечно топао и влажан ваздух ствара олује и невјероватно брзе вјетрове који се ријетко могу видјети. Кад ветар досегне брзину од 120 километара на сат он постаје ураган прве категорије.

Уколико су услови добри, вјетрови досежу брзину већу од 240 километара на сат. То је онда ураган пете категорије – најјачи ураган на Земљи.

Већина ових урагана се "разбије" изнад Кариба или острва по америчкој источној обали, односно ту завршавају.

Неки од њих пређу Мексико и заврше на Пацифику, што се рецимо и догодило 2014. године када је ураган Изел погодио Хаваје.

У сваком случају, урагани који су донијели невјероватне кише дошли из дијела планете у којем влада једна од највећих суша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана