Regoinalni izbori u Kataloniji

Agencije
Regoinalni izbori u Kataloniji

Madrid - U Kataloniji se održavaju regionalni izbori, a predsjednik Katalonije Artur Mas poručuje da će u slučaju pobjede raspisati referendum o nezavisnosti Katalonije, javile su agencije.

Od ovih izbora strijepi Madrid. Prema njegovim riječima, samostalna katalonska država sa 7,5 miliona građana, bila bi sedma najbogatija zemlja u EU po glavi stanovnika.

- A po stepenu naše otvorenosti, odnosno našoj sposobnosti da izvozimo i uvozimo, odnosno internacionalnizujemo našu ekonomiju, zauzeli bismo deveto ili deseto mjesto na listi od 27 evropskih zemalja - rekao je Mas.

Katalonija je bogati španski region i predstavlja pokretački motor španske privrede, jer sa bruto domaćim proizvodom od oko 200 milijardi evra čini petinu nacionalne ekonomije.

Tako se problemi španskog premijera ne završavaju u sferi ekonomije i mnogo veći izazov za Madrid su težnje separatista da rasparčaju zemlju u želji za što većom autonomijom regiona Katalonije i Baskije.

Na lokalnim izborima krajem oktobra Narodna partija španskog premijera Marijana Rahoja zadržala je većinu u Galiciji, dok su pobedu u Baskiji odnijele separatističke partije.

Reagujući ranije na ideju o referendumu u Kataloniji i pobijedi separatističkog fronta u Baskiji, premijer Rahoj je upozorio da je najveća greška koju bi Španci mogli da učine to da ekonomskoj krizi dodaju političku i institucionalnu krizu.

Takođe, sa značajnom industrijskom bazom Katalonija čini 26,5 odsto španskog izvoza od januara do jula 2012. godine čime ima daleko veći udio od bilo kog drugog regiona, navodi AFP.

Pošto nije uspio da dobije veća poreska ovlašćenja od Španije, Mas je raspisao izbore i obećao referendum o samoopredjeljenju za četiri godine ako dobije mandat za to.

Rezultati najnovijih anketa pokazuju da će njegova nacionalistička stranka CiU pobijediti, ali da neće osvojiti apsolutnu većinu u katalonskom parlamentu.

Prema anketama, Masova alijansa bi osvojila 60-64 od ukupno 135 poslaničkih mjesta, dok bi se Narodna stranka španskog premijera Marijana Rahoja i socijalisti borili za drugo mjesto.

Zbog ekonomske krize i smanjenja izdvajanja za obrazovanje i zdravstvo, opšte nezadovoljstvo Španaca vlada u svih 17 regiona, ali je ipak najjače na sjeveroistoku zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana