Регоинални избори у Каталонији

Aгенције
Регоинални избори у Каталонији

Мадрид - У Каталонији се одржавају регионални избори, а предсједник Каталоније Aртур Мас поручује да ће у случају побједе расписати референдум о независности Каталоније, јавиле су агенције.

Од ових избора стријепи Мадрид. Према његовим ријечима, самостална каталонска држава са 7,5 милиона грађана, била би седма најбогатија земља у ЕУ по глави становника.

- A по степену наше отворености, односно нашој способности да извозимо и увозимо, односно интернационалнизујемо нашу економију, заузели бисмо девето или десето мјесто на листи од 27 европских земаља - рекао је Мас.

Каталонија је богати шпански регион и представља покретачки мотор шпанске привреде, јер са бруто домаћим производом од око 200 милијарди евра чини петину националне економије.

Тако се проблеми шпанског премијера не завршавају у сфери економије и много већи изазов за Мадрид су тежње сепаратиста да распарчају земљу у жељи за што већом аутономијом региона Каталоније и Баскије.

На локалним изборима крајем октобра Народна партија шпанског премијера Маријана Рахоја задржала је већину у Галицији, док су победу у Баскији однијеле сепаратистичке партије.

Реагујући раније на идеју о референдуму у Каталонији и побиједи сепаратистичког фронта у Баскији, премијер Рахој је упозорио да је највећа грешка коју би Шпанци могли да учине то да економској кризи додају политичку и институционалну кризу.

Такође, са значајном индустријском базом Каталонија чини 26,5 одсто шпанског извоза од јануара до јула 2012. године чиме има далеко већи удио од било ког другог региона, наводи AФП.

Пошто није успио да добије већа пореска овлашћења од Шпаније, Мас је расписао изборе и обећао референдум о самоопредјељењу за четири године ако добије мандат за то.

Резултати најновијих анкета показују да ће његова националистичка странка ЦиУ побиједити, али да неће освојити апсолутну већину у каталонском парламенту.

Према анкетама, Масова алијанса би освојила 60-64 од укупно 135 посланичких мјеста, док би се Народна странка шпанског премијера Маријана Рахоја и социјалисти борили за друго мјесто.

Због економске кризе и смањења издвајања за образовање и здравство, опште незадовољство Шпанаца влада у свих 17 региона, али је ипак најјаче на сјевероистоку земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана