Пуџдемон отпутовао у Брисел, тражиће политички азил?

Танјуг
Пуџдемон отпутовао у Брисел, тражиће политички азил?

Барселона - Смијењени каталонски лидер Карлес Пуџдемон налази се у Бриселу, заједно са другим смјењеним члановима регионалне каталонске владе, јавио је лист Вангардија.

Вангардија наводи да ће се они огласити касније током дана, пренио је Ројтерс.

Ова вијест је објављена након што су током пријподнева свјетске агенције постављале питање гдје се Пуџемон налази. Сам Пуџемон је јутрос поставио на Инстаграм фотографију дворишта зграде регионалне каталонске владе у Барселони.

Како преноси АП, уз ту фотографију на друштвеној мрежи ставио је и коментар на каталонском "добро јутро" и смајли, што је, оцјењује агенција, многе оставило у недоумици да ли се он налази у згради владе коју је премијер Шпаније Маријано Рахој претходно распустио.

Нешто касније, државни тужилац Шпаније Хосе Мануел Маза је затражио да се подигну оптужнице за побуну и подстицање на побуну против лидера Каталоније због покушаја одвајања тог региона од Шпаније, за шта су предвиђене вишегодишње казне затвора, преноси Ројтерс.

Наводи се да је Маза затражио и подизање оптужница због проневјере фондова.

Ројтерс наводи да се сада, према шпанском правосудном систему, захтјев тужиоца упућује судији на разматрање.

Наводи се да је Маза затражио од судије да позове на свједочење сецесионистичке лидере.

АП прецизира да је Маза затражио оптужнице против чланова смијењене каталонске владе и водећих људи регионалног парламента која је дозволила гласање о независности које је обављено прошлог петка.

Наводи се да су за кривична дјела за које се оптужују каталонски лидери предвиђена казне од 30, 15 и шест година затвора.

АП наводи да је Маза рекао да ће од судија тражити да се против каталонских званичника примјене превентивне мјере, али није навео да ли по тиме мисли на њихово тренутно хапшење и слање у затвор до почетка суђења.

Истовремено, свјетски медији пишу да се супруга смијењеног каталонског лидера, Марсела Топор, уочи проглашења независности Каталоније, вратила се у своју родну Румунију са двоје њихове дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана