Прва жртва хаоса у Вирџинији, ауто улетио у људе

Агенције
Прва жртва хаоса у Вирџинији, ауто улетио у људе

Шарлотсвил - На протестном скупу у Шарлотсвилу догодио се инцидент, када је аутомобил улетио у гомилу људи. Једна особа је на протесту изгубила живот.

Најмање 19 особа је повређено када је ауто улетио у људе, преноси АП.

"Полиција Шарлотсвила и државе Вирџинија су на терену, гдје су пријављена три инцидента са аутомобилима. Пријављене су вишеструке повреде", наводи се у полицијском саопштењу, преноси АФП.

Један од свједока изјавио је да је десетак особа повређено у инциденту који је он назвао "намјерним", као и да је једна дјевојка задобила повреде када се аутомобил вратио мало уназад и опет ударио.

Према исказима још неколико свједока, повређени су учесници контрамитинга, којим су жељели да негодују због митинга међу којима су били приставлице Кју Клукс Клана и симпатизери нео-нациста.

На лице мјеста брзо су стигла амбулантна кола.

"Срце ми је сломљено због губитка живота. Апелујем на људе добре воље – идите кући", написао је на Твитеру градоначелник Шарлотсвила Мајк Сигнер.

Званичници у Шарлотсвилу у Вирџинији прогласили су ванредно стање након што су избили велики сукоби на скупу националиста.

Учесници митинга "Ујединимо десницу" противе се плановима локалних власти да из парка у центру града уклоне статуу генерала Роберта Лија, команданта снага Конфедерација у америчком грађанском рату и противника укидања ропства. Убрзо је организован и контрамитинг.

Трагедија се догодила у већ напетој атмосефори, два сата послије скупа екстремне деснице, коју је полиција растерјала сузавцима.

Локални медији су прије скупа страховали од насиља пошто је у Вирџинији законом дозвољено посједовање и ношење оружја на јавном мјесту.

Власти Вирџније су прије скупа прогласили ванредно стање како би према закону могли да распореде додатне снаге безбједности.

Како су раније навели аналитичари, послије победје Доналда Трампа и успона екстремистичког покрета "alt-right" (алтернативна десница), новом успону се нада и Кју Клукс Клан.

ККК заговара супериорност бијеле расе, антисемитизам, расизам, антикомунизам, антикатолицизам, хомофобију и нативизам. Ради угњетавања америчких црнаца и других друштвених или етничких група, тај покрет је некада користио и терористичке методе, застрашивање и насиље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана