Политичари као цунами надиру на Бијелу кућу

Агенције
Политичари као цунами надиру на Бијелу кућу

Вашингтон - Иако су предсједнички избори у САД заказани тек за јесен сљедеће године, већ ових дана увелико пљуште номинације могућих кандидата у двије водеће странке у САД.

Тај талас политичара "загледаних" у прозоре Бијеле куће, ријешених да се докопају најпожељнијег радног мјеста у Америци, расте као цунами.

Да је рано започета трка достигла невиђене размјере, свједочи и актуелни станар тог здања демократа Барак Обама, који је медијима повјерио да га "забавља то што је потпуно изгубио увид у број номинација из редова Републиканске странке".

На тој листи се прије неколико дана нашло и петнаесто име, Скота Вокера, гувернера савезне државе Висконсин. Ријеч је о десничару, конзервативцу који ће подршку тражити у том кругу присталица републиканаца. Није без дражи и узбуђења ни истовјетна трка међу Обаминим демократама. Тренутно је најзанимљивије сучељавање између Хилари Клинтон и Бернарда Бернија Сандерса.

Клинтонова као бивша прва дама, сенатор, па шеф америчке дипломатије, неће лако изаћи са првим "социјалистичким сенатором" у историји САД, Сандерсом (73) који у анкетама, по подршци бирача, заостаје за њом свега осам процената.

Међу мушком популацијом овај први независни конгресмен од 1950. године наовамо популарнији је од Клинтонове која важи за најизгледнијег кандидата из редова Демократске партије. Велики амерички медији упадљиво игноришу Бернија Сандерса, што не чуди с обзиром на његове политичке ставове, али и већ спомињани притисак из конкурентског штаба династије Клинтон.

Времешни Берни је током свог вишедеценијског бављења политиком досљедно и отворено заступао позицију прогресивног демократског социјалисте који се бори за раднике, етничке и сексуалне мањине. Успротивио се америчким интервенцијама и ратним кампањама по свијету.

Црнци се премишљају

Иако је Бернија Сандерса здушно подржао популарни тамнопути професор Корнел Вест, међу обичним Афроамериканцима још није успио да задобије сигурне гласаче. Вест је, иначе, Обаму описао као "ратног злочинца, тамнопутог Рокфелеровог републиканца, црну маскоту олигарха са Волстрита и предсједника који убија дроновима".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана