Papa počeo latinoameričku turneju

Srna
Papa počeo latinoameričku turneju

Vatikan - Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo započinje svoju osmodnevnu turneju po zemljama Južne Amerike, drugu od momenta intronizacije 2013. godine.

Očekuje se da će u najskorije vrijeme stići u Ekvador, gdje će boraviti do 8. jula, a namjerava prvi put da posjeti i Boliviju (od 8. do 10. jula) i Paragvaj (od 10. do 12. jula).

Porijeklom Argentinac, papa Franjo namjerava da tokom susreta sa liderima južnoameričkih zemalja ukaže na probleme nejednakosti i siromaštva.

Agencije u svojim izvještajima navode da papa posjećuje tri siromašne latinoameričke zemlje, koje mnogi komentatori nazivaju "periferijom periferije".

"Želim da odnesem poruku nade, božje nježnosti i brige, posebno djeci u nevolji, starima, bolesnima, zatvorenicima, siromašnima, onima koji su žrtve kulture odbacivanja", rekao je papa, a prenosi "Nostisijas 24" (Noticias24).

Među temama tokom posjete nalaze se zabrinutost zbog ekologije u Amazonu, granični konflikti i istorija sa autoritarnim režimima, navodi AP

Prema podacima američkog Istraživačkog centra "Pju" (Penj Researć Center), u Ekvadoru 79 odsto stanovništva ispovijeda katoličku vjeru, u Boliviji 77 a u Paragvaju nevjerovatnih 89 odsto, prenosi AP.

U Ekvadoru će papa Franjo posjetiti Kito i najveć grad Gvajakile, u Boliviji La Paz i Santa Kruz, a u Paragvaju Asunsion i Kakupe.

Planirano je da se papa 22 puta obrati vjernicima, tako da je ova posjeta već proglašena najnapornijom od kada je 78-godišnji Franjo stupio na položaj.

Takođe, najavljeni su susreti sa predsjednicima Ekvadora Rafaelom Korejom, Bolivije Evom Moralesom i Paragvaja Orasiom Kartesom, kao i sa nekim regionalnim zvaničnicima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana