Папа почео латиноамеричку турнеју

Срна
Папа почео латиноамеричку турнеју

Ватикан - Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрањо започиње своју осмодневну турнеју по земљама Јужне Америке, другу од момента интронизације 2013. године.

Очекује се да ће у најскорије вријеме стићи у Еквадор, гдје ће боравити до 8. јула, а намјерава први пут да посјети и Боливију (од 8. до 10. јула) и Парагвај (од 10. до 12. јула).

Поријеклом Аргентинац, папа Фрањо намјерава да током сусрета са лидерима јужноамеричких земаља укаже на проблеме неједнакости и сиромаштва.

Агенције у својим извјештајима наводе да папа посјећује три сиромашне латиноамеричке земље, које многи коментатори називају "периферијом периферије".

"Желим да однесем поруку наде, божје њежности и бриге, посебно дјеци у невољи, старима, болеснима, затвореницима, сиромашнима, онима који су жртве културе одбацивања", рекао је папа, а преноси "Ностисијас 24" (Нотициас24).

Међу темама током посјете налазе се забринутост због екологије у Амазону, гранични конфликти и историја са ауторитарним режимима, наводи АП

Према подацима америчког Истраживачког центра "Пју" (Пењ Ресеарћ Центер), у Еквадору 79 одсто становништва исповиједа католичку вјеру, у Боливији 77 а у Парагвају невјероватних 89 одсто, преноси АП.

У Еквадору ће папа Фрањо посјетити Кито и највећ град Гвајакиле, у Боливији Ла Паз и Санта Круз, а у Парагвају Асунсион и Какупе.

Планирано је да се папа 22 пута обрати вјерницима, тако да је ова посјета већ проглашена најнапорнијом од када је 78-годишњи Фрањо ступио на положај.

Такође, најављени су сусрети са предсједницима Еквадора Рафаелом Корејом, Боливије Евом Моралесом и Парагваја Орасиом Картесом, као и са неким регионалним званичницима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана