Њемачком болничару доживотна робија због 85 убистава

Агенције
Њемачком болничару доживотна робија због 85 убистава

Берлин - Бивши болничар Нилс Хегел осуђен је јуче у Њемачкој на доживотну робију због убиства 85 пацијената, чиме је постао најтежи серијски убица у савременој њемачкој историји.

Како преносе медији, бивши медицински техничар је волио да изазива срчане ударе код пацијената, јер је уживао да буде у ситуацији да их реанимира.

Судија суда у Олденбургу Себастијан Бирман осудио је 42-годишњег Хегела на доживотну робију и истакао “посебну тежину злочина” током изрицања пресуде.

Хегел је радио у болници у сјеверозападном граду Олденбургу између 1999. и 2002. и у другој болници у оближњем Делменхорсту од 2003. до 2005, а убиства су се десила између 2000. и 2005. године. Хегелове жртве имале су између 34 и 96 година.

Иначе, Хегел је био осуђен у 2015. за два убиства и покушај убиства и већ служи казну доживотне робије. У њемачком правосудном систему не постоје узастопне казне, али првобитна пресуда тешко може обезбиједити да он остане иза решетака након истека стандардних 15 година за пријевремено пуштање на слободу.

Током првог суђења Хегел је казао да је намјерно изазивао срчане ударе код око 90 пацијента у Делменхорсту јер је уживао што је био у ситуацији да их реанимира. Касније је истражиоцима изјавио да је убијао пацијенте и у Олденбургу.

Власти су након тога истражиле на стотине смртних случаја, ексхумирајући тијела бивших пацијената.

Хегелу је суђено у Олденбургу за укупно 100 убистава, али га суд није могао прогласити кривим за 15 убистава због недостатка доказа. Током седмомјесечног суђења Хегел је признао 43 убиства, оспорио пет и није се могао присјетити преостала 52.

Он је у својој завршној изјави у суду изразио стид и жаљење, рекавши да је увидио колико је бола и патњи изазвао својим “ужасним дјелима”.

- Свакоме од вас најискреније се извињавам због онога што сам учинио - изјавио је он. (Агенције)

Америка

Љекар Вилијам Хасел, који је радио на интензивној њези болнице у Колумбусу, у америчкој савезној држави Охајо, оптужен је да је усмртио 25 пацијената, тако што им је давао прекомјерне дозе аналгетика.

Ријеч је о једном од највећих случајева масовног убиства у америчком здравственом систему, због чега је судија Хаселу одредио кауцију од милион долара. Хасел је отпуштен из болнице Маунт Кармел и одузета му је љекарска лиценца у децембру прошле године, када су се појавиле оптужбе против њега.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана