Njemačka plaća ceh razlaza Britanije i EU?

Boris Đurić
Njemačka plaća ceh razlaza Britanije i EU?

Brisel - Evropska unija će morati da obezbijedi nekoliko desetina milijardi evra da bi popunila prazninu u budžetu ukoliko Velika Britanija napusti EU bez dogovora i odbije da plati račun za razvod.

Izjavio je to šef finansija EU Ginter Otinger.

- Preostalih 27 država članica suočavaće se sa značajnim manjkom sredstava ukoliko Velika Britanija ne plati 43 milijarde evra, koliko je obećala - bio je jasan Otinger.

On je takođe upozorio da bi samo Njemačka mogla “istresti” dodatnih nekoliko stotina miliona evra da bi bila nadoknađena rupa u zajedničkoj evropskoj kasi.

- Sve zavisi da li će, ukoliko dođe do nesređenog “bregzita”, Britanci biti spremni da ispune svoje obaveze davanja doprinosa do kraja finansijske 2019. godine. Ukoliko zvanični London ne ispuni ono što mu je dužnost, Berlinu će biti isporučena uplatnica na trocifrenu milionsku cifru - naglasio je njemački ekonomista.

Stvar bi ipak mogla biti riješena na povoljan način po EU jer bi poslanici britanskog parlamenta mogli podržati sporazum koji je s EU izdejstvovala premijerka Tereza Mej. Ona je početkom decembra odgodila glasanje o sporazumu kako bi dobila na vremenu da obezbijedi većinu.

Nije nemoguće da će Parlament Velike Britanije u januaru glasati za sporazum o razlazu s EU. Za nesređeni “bregzit” ili novi referendum sigurno ne postoji većina. Mejova pokušava da postigne dogovor koji će biti striktno vremenski ograničen, zbog čega se više od 100 poslanika torijevaca ranije pobunilo. 

Glasanje će biti održano za dvije sedmice i Mejova traži od EU legalno obavezujuća “osiguranja”. Ipak, skeptični torijevci insistiraju na tome da ona mora da ponovo otvori dijalog i napravi potpuni, a ne djelimični dogovor o napuštanju Evropske unije, što u Briselu odbijaju da podrže.

Otvorena granica

Tereza Mej takođe pokušava da obezbijedi ustupke od EU o pitanju otvorene granice s Irskom. Otvorena granica bi omogućila Britancima da budu u carinskoj uniji s EU u slučaju da ne bude ostvaren dogovor o budućoj saradnji. Kritičari govore da je sporazum o granici neprihvatljiv jer bi onda Sjeverna Irska bila tretirana drugačije od ostalog dijela Britanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana