Њемачка плаћа цех разлаза Британије и ЕУ?

Борис Ђурић
Њемачка плаћа цех разлаза Британије и ЕУ?

Брисел - Европска унија ће морати да обезбиједи неколико десетина милијарди евра да би попунила празнину у буџету уколико Велика Британија напусти ЕУ без договора и одбије да плати рачун за развод.

Изјавио је то шеф финансија ЕУ Гинтер Отингер.

- Преосталих 27 држава чланица суочаваће се са значајним мањком средстава уколико Велика Британија не плати 43 милијарде евра, колико је обећала - био је јасан Отингер.

Он је такође упозорио да би само Њемачка могла “истрести” додатних неколико стотина милиона евра да би била надокнађена рупа у заједничкој европској каси.

- Све зависи да ли ће, уколико дође до несређеног “брегзита”, Британци бити спремни да испуне своје обавезе давања доприноса до краја финансијске 2019. године. Уколико званични Лондон не испуни оно што му је дужност, Берлину ће бити испоручена уплатница на троцифрену милионску цифру - нагласио је њемачки економиста.

Ствар би ипак могла бити ријешена на повољан начин по ЕУ јер би посланици британског парламента могли подржати споразум који је с ЕУ издејствовала премијерка Тереза Меј. Она је почетком децембра одгодила гласање о споразуму како би добила на времену да обезбиједи већину.

Није немогуће да ће Парламент Велике Британије у јануару гласати за споразум о разлазу с ЕУ. За несређени “брегзит” или нови референдум сигурно не постоји већина. Мејова покушава да постигне договор који ће бити стриктно временски ограничен, због чега се више од 100 посланика торијеваца раније побунило. 

Гласање ће бити одржано за двије седмице и Мејова тражи од ЕУ легално обавезујућа “осигурања”. Ипак, скептични торијевци инсистирају на томе да она мора да поново отвори дијалог и направи потпуни, а не дјелимични договор о напуштању Европске уније, што у Бриселу одбијају да подрже.

Отворена граница

Тереза Меј такође покушава да обезбиједи уступке од ЕУ о питању отворене границе с Ирском. Отворена граница би омогућила Британцима да буду у царинској унији с ЕУ у случају да не буде остварен договор о будућој сарадњи. Критичари говоре да је споразум о граници неприхватљив јер би онда Сјеверна Ирска била третирана другачије од осталог дијела Британије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана