Макрон одбио да Путину пружи доказе, каже да је то тајна

Агенција
Макрон одбио да Путину пружи доказе, каже да је то тајна

Француски предсједник Емануел Макрон одбио је да Владимиру Путину пружи обавијештајне податке које доказују наводну кривицу Дамаска за инцидент у Думи.

То је изјавио руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Макрон који је "јавно говорио о непобитном доказу који поткрепљује да је режим сиријског предсједника Башара Асада употребио хемијско оружје у сиријској Думи" јуче је разговарао телефоном с Путином, рекао је Лавров.

Током разговора, руски предсједник је поменуо да те чињенице, према француским лидерима, постоје и затражио да "буду подијељене", навео је Лавров.

"Јер ако је то тачно, ми бисмо били први који би били одлучни да спречимо такву илегалну активност као што је употреба хемијског оружја", наставио је Лавров.

Лавров је казао да је Путин на то добио слиједећи одговор: "То је тајна. Не можемо да пружимо информацију јер је тајна и штавише, та тајна није наша", пренијела је агенција Тасс.

"Па, то није наша тајна, али је она ипак искоришћена за покретање напада", прокоментарисао је Лавров.

Путин је раније данас снажно осудио напад на Сирију, упозоривши да садашња ескалација ситуације око Сирије има разоран утицај на цијелокупан систем међународних односа.

"Историја ће све ставити на одговарајуће мјесто, а већ је ставила послије тешке одговорности Вашингтона за крваве казнене мјере против Југославије, Ирака и Либије", рекао је Путин, а саопштио Кремљ.

"Русија снажно осуђује напад на Сирију, гдје руски војници помажу легитимној влади у рату против тероризма", истакао је руски предсједник.

Путин је закључио да "САД својим акцијама све више погоршавају хуманитарну катастрофу у Сирији, доносе патње цивилима и заправо повлађују терористима, који седам година киње сиријски народ и изазивају нови избеглички талас из те земље и региона као целине".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана