Курди се играју ватром

Агенције
Курди се играју ватром

Багдад - Ирачки премијер Хајдер ал Абади изјавио је да курдски планови за одржавање референдума о независности изгледају као играње ватром, објавили су локални медији.

Абадијев коментар услиједио је након што је парламент аутономног курдског региона на сјеверу Ирака у суботу одобрио план регионалне владе за одржавање референдума 25. септембра.

- Ово гласање могло би угрозити све оно што су Курди постигли под самоуправном влашћу - пренијела је Абадијеве ријечи ирачка агенција "Медија њуз".

Премијер Ирака претходно је изјавио да се припрема да војно интервенише уколико референдум Курда о независности резултира сукобима.

Абади је оцијенио референдум као опасну ескалацију која ће позвати на кршење ирачког суверенитета.

Посланици ирачког Курдистана одобрили су одржавање референдума о независности те аутономне области у Ираку 25. септембра, док су чланови опозиције бојкотовали прву сједницу владе у двије године.

Потпредсједник ирачког Курдистана Џафар Ајменки, који је предсједавао сједници, рекао је да ће референдум бити одржан након што је 65 посланика који су били присутни гласало за. Иран и Турска су такође изразили своје незадовољство због референдума, рекавши да би референдум могао изазвати сепаратистичке тенденције међу курдском популацијом те двије земље.

Ердоган и Абади у Њујорку

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је јуче да ће се састати са ирачким премијером Хајдером ал Абадијем током своје посјете САД, са којим ће разговарати о курдским плановима за одржавање референдума о независности.

Обраћајући се новинарима пред одлазак у Њујорк, гдје ће присуствовати сједници Савјета безбједности Уједињених нација, Ердоган је рекао да Анкара и Багдад дијеле исто мишљење о најављеном референдуму и додао да би то подијелило Ирак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана