Kolumbijski gerilci pušku mijenjaju turističkom mapom

Priredio: Boris Đurić
Kolumbijski gerilci pušku mijenjaju turističkom mapom

BOGOTA - Veterani kolumbijskog gerilskog pokreta FARK uskoro bi mogli početi da rade kao turistički vodiči, proizvođači mesa i sira, navodi se u planovima tog pokreta nakon potpisivanja mirovnog sporazuma sa državom.

Predsjednik Kolumbije Huan Manuel Santos i vođa pobunjenika Rodrigo Londono, zvani Timošenko, potpisali su u ponedjeljak mirovni sporazum kojim se završava 52 godine dug konflikt u kojem je nastradalo više od 220.000 ljudi, dok je više od milion osoba bilo primorano da napusti svoje domove.

Velika prostranstva ruralne zemlje, napuštene zbog višedecenijskog rata, sada će biti otvorena za razvoj, a bivši pobunjenici moći će da rade na različitim zajedničkim projektima.

Novi ekonomski projekti pružiće posao za 7.000 bivših boraca, od kojih mnogi imaju "tanko" obrazovanje. Oni dolaze iz siromašnih, ruralnih porodica i potrebno im je ponuditi šansu za zaposlenje da bi se oduprli profitabilnim ponudama iz svijeta dilovanja i transporta droge, kidnapovanja i iznuda.

Mnogi borci žele da se politički angažuju ili da ostanu u selima da rade sa lokalnim farmerima, iako im poslovni planovi FARK-a nude mogućnost da rade na turističkim i industrijskim projektima.

- Bivši pobunjenici bi mogli voditi turiste po slabo istraženim područjima kolumbijskih planina i prašuma, koje su decenijama bile pod njihovom kontrolom. Turisti mogu vidjeti gdje su se odvijali početni mirovni pregovori -  kaže Sebastijan Gomez, vođa organizacije koja želi da uđe u partnerstvo sa FARK-om.

On smatra da ta područja niko ne zna bolje od pobunjenika. Kolumbijske vlasti navode da pobunjenici posjeduje velike površine vrijedne zemlje, kao i rančeve sa stokom.

- Nećemo nikome otimati posao, već baš suprotno. Razvićemo projekte koji kreiraju više prilika i pokrenuti ekonomiju u područjima na kojima živimo - rekao je Timošenko prošle sedmice, dodavši da će bivši borci doprinositi ekonomskom rastu Kolumbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana