Колумбијски герилци пушку мијењају туристичком мапом

Приредио: Борис Ђурић
Колумбијски герилци пушку мијењају туристичком мапом

БОГОТА - Ветерани колумбијског герилског покрета ФАРК ускоро би могли почети да раде као туристички водичи, произвођачи меса и сира, наводи се у плановима тог покрета након потписивања мировног споразума са државом.

Предсједник Колумбије Хуан Мануел Сантос и вођа побуњеника Родриго Лондоно, звани Тимошенко, потписали су у понедјељак мировни споразум којим се завршава 52 године дуг конфликт у којем је настрадало више од 220.000 људи, док је више од милион особа било приморано да напусти своје домове.

Велика пространства руралне земље, напуштене због вишедеценијског рата, сада ће бити отворена за развој, а бивши побуњеници моћи ће да раде на различитим заједничким пројектима.

Нови економски пројекти пружиће посао за 7.000 бивших бораца, од којих многи имају "танко" образовање. Они долазе из сиромашних, руралних породица и потребно им је понудити шансу за запослење да би се одупрли профитабилним понудама из свијета диловања и транспорта дроге, киднаповања и изнуда.

Многи борци желе да се политички ангажују или да остану у селима да раде са локалним фармерима, иако им пословни планови ФАРК-а нуде могућност да раде на туристичким и индустријским пројектима.

- Бивши побуњеници би могли водити туристе по слабо истраженим подручјима колумбијских планина и прашума, које су деценијама биле под њиховом контролом. Туристи могу видјети гдје су се одвијали почетни мировни преговори -  каже Себастијан Гомез, вођа организације која жели да уђе у партнерство са ФАРК-ом.

Он сматра да та подручја нико не зна боље од побуњеника. Колумбијске власти наводе да побуњеници посједује велике површине вриједне земље, као и ранчеве са стоком.

- Нећемо никоме отимати посао, већ баш супротно. Развићемо пројекте који креирају више прилика и покренути економију у подручјима на којима живимо - рекао је Тимошенко прошле седмице, додавши да ће бивши борци доприносити економском расту Колумбије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана