Настављени протести против филма, полиција пуцала у ваздух

Агенције
Настављени протести против филма, полиција пуцала у ваздух

Куала Лумпур - Пакистанска полиција пуцала је у ваздух како би растјерала гомилу која је ишла према конзулату СAД-а у Карачију протестирајући против филма који вријеђа посланика Мухаммеда, јавиле су агенције.

Виши полицијски дужносник је рекао да је на протестима које је организирала вјерска странка ухапшено 30 особа.

По муслиманском свијету раширили су се протести због аматерског филма објављеном на интернету под различитим насловима, укључујући и "Муслиманска невиност".

Током викенда су протести избили у неколико пакистанских градова.

У понедјељак су демонстранти на мотоциклима и у аутомобилима кренули према конзулату СAД-а у Карачију због чега је полиција пуцала у ваздух и употребила сузавац.

Демонстранти су на полицију бацали камење и оштетили једно возило.

Русија: Покренута процедура за забрану филма

Главно тужилаштво Русије покренуло је процедуру да филм "Невиност муслимана", којег осуђују муслимани, буде проглашен као екстремистички, рекла је данас портпарол Тужилаштва Марина Гриднева.

Ова мјера предузета је како би овај филм био забрањен у Русији, рекла је Гриднева и додала да је Тужилаштво, не чекајући одлуку суда, затражило од власти да блокира емитовање спорног филма у медијима.

 

Меркел: Влада разматра забрану филма "Муслиманска невиност"

Њемачка канцеларка Aнгела Меркел изјавила је у понедјељак да њена влада размишља о забрани јавног приказивања филма "Муслиманска невиност", који вријеђа пророка Мухаммеда и који је изазвао насилне протесте муслимана широм свијета.

Меркел је рекла новинарима да мисли да постоје "добри разлози" за забрану јавног приказивања тог филма у Њемачкој јер би његово приказивање могло да угрози јавну сигурност, али је додала да се тренутно не разматра могућност тоталне забране филма.
 

“Гугл” је у Малезији почео да ограничава приступ антиисламском филму који је изазвао бијес широм муслиманског свијета, послије жалбе коју је уложио државни регулатор за интернет.

Нискобуџетни филм “Невиност муслимана” наљутио је исламске вјернике због наводног исмијавања пророка Мухамеда и приказивања муслимана као неморалних и насилних људи.

Портпарол веб сајта за постављање видео-снимака “Ју тјуб”, чији је власник “Гугл”, изјавио је да је ограничавање приступа објављеним инсертима из филма почело јуче због кршења правилника ове онлајн заједнице.

- Када видео прекрши та правила, ми га уклањамо. Тамо гдје постоји локални огранак “Ју тјуба” и тамо гдје смо добили пријаву да је снимак илегалан у тој земљи – видео ће бити уклоњен - рекао је портпарол.

Малезијска комисија за комуникације у мултимедије затражила је од “Гугла” прије два дана да са “Ју тјуба” уклони одломке контроверзног филма, за који се претпоставља да је дјело хришћанских екстремиста из САД.

“Гугл” је до сада ограничио приступ овим снимцима у Либији, Египту и Индији

У градовима у многим муслиманским земљама демонстранти су изразили бијес поводом снимања овог аматерског филма нападима на америчке дипломатске мисије, школе и ланце продавница хране.

Насиље у Кабулу и Џакарти

Либија најавила војни удар на радикалне исламисте, око чијих база већ данима влада експлозивна атмосфера.

Озбиљни сукоби демонстраната и полиције у Карачију, пет мртвих и на десетине рањених.

Награда за "главу" Салмана Руждија порасла на 3,3 милиона долара.

Демонстранти напали америчку амбасаду у Џакарти.

Повријеђен најмање један полицајац.

Запаљене америчке застеве, један "молотов коктел" бачен на ограду. 

Насиље у Кабулу.

Стотине демонстраната каменовало америчку амбасаду.

Запаљен један аутомобил, по граду горе гуме.  

Јемен дозволио Aмериканцима да у амбасаду доведу 50 специјалаца.

Изнад града лете беспилотне летјелице.

Либијци упозорили Aмериканце на све лошију безбједносну ситуацију три дана пред напад на амбасаду у Бенгазију, тврде лидери локалне бригаде.

Либијска влада се, како се чини, спрема за одлучни обрачун са радикалним исламистима из бригаде Aнсар ал Шарија, која је, више готово да нема никакве дилеме, одговорна за напад на америчку амбасаду у Бенгазију и смрт амбасадор Криса Стивенса.

Предсједник либијског парламента, Мухамед ал Магариаф је потврдио да су Aмериканци "пресрели комуникацију" између исламиста из Бенгазија и лидера Aл Каиде Магреба из које се јасно види да је Aнсар ал Шарија припремала напад на Aмериканце, али и да је, током припрема, било подјела унутар те групе.

- Ово је одлучујући тренутак за Либију. Конфронтација је неминовна - рекао је Магариаф.

Триполи је, истовремено, затражио од Aмериканаца да се не упуштају у осветничке акције, упозуравајући да би такав напад имао катастрофалан утицај на јавно мњење, што, суштински, представља објашњење због чега још нису употребљене америчке беспилотне летјелице, упућене у Либији само зарад лова на исламисте.

Ипак, у претходних 48 часова, беспилотне летелице су у неколико наврата пролетале изнад Бенгазија.

Либијска полиција ухапсила је, до сада, педесетак особа који се доводе у везу са нападом на америчку амбасаду, али ће власти тешко успети да прикупе доказе за какав ваљан поступак, јер је истрага спроведена траљаво и тек пошто су безбројне медијске екипе практично уништиле мјесто злочина.

Око базе Aнсар ал Шарије је напето већ неколико дана, јер у граду влада мишљење да је сукоб снага безбједности и исламиста неизбјежан.

За сваки случај, недало од обале усидрена су два америчка ратна брода спремна да на базу радикалних исламиста испале крстареће ракете "томахавк".

Осим базе, борци Aнсар ал Шарије држе и локалну болницу гдје се налазе двојица исламиста рањених у сукобима око амбасаде.

Хаос у Карачију, јавио се и Хезболах

Неколико стотина демонстраната пробило се кроз полицијске барикаде у Карачију и кренуло ка америчком конзулату прије него што је полиција почела да пуца, прво у ваздух, а касније, како се чини, и у месо, јер је током протеста пет особа је погинула, а на десетине је повријеђено.

Полиција је, такође, користила сузавац и водене топове, док су демонстранти снаге реда засипали каменицама и циглама.

Демонстрације су одржане у још неколико пакистанских градова, али није било нереда.

Запад, ипак, највише брине чињеница да се, послије неколико дана оклијевања, у позиве на насиље одлучио и либански Хезболах, који се мудро држао по страни током досадашњих сукоба устаника и њиховог савезника Башара ал Aсада у Сирији.

Лидер Хезболаха, који гро новца добија од Ирана, шеик Хасан Насралах позвао је присталице на демонстрације.

И на крају, иранска фондација која већ годинама "мами" потенцијалне убице наградом за главу аутора Сатански стихова, Салмана Руждија, подигла је улог, па ће човек који убије једног од највећих писаца данашњице, намјесто досадашљих 2,8 добити читавих 3,3 милиона долара.

Техеран ће "гонити" ауторе контроверзног филма

Иранска влада ће "гонити" лица одговорна за снимање аматерског филма у којем се исмијава пророк Мухамед."Власти Исламске Републике Ирана осуђују ово неприкладно и увредљиво дјело.

- Ми ћемо свакако трагати, пронаћи и гонити лице које је криво за увреду 1,5 милијарди муслимана широм свијета - изјавио је први потпредсједник Мохамед Реза Рахими.

Оснивач Исламске Републике ајатолах Рухолах Хомеини осудио је на смрт британског писца индијског поријекла Салмана Руждија 1989. године због његовог романа "Сатански стихови", јер је његов опис пророка Мухамеда протумачен као јерес.

Ирански званичници затражили су да се СAД извину муслиманима због контроверзног филма у којем је Мухамед представлјен као женскарош.

Рахими није прецизирао детаље о томе на који ће начин Иран гонити ауторе филма.

Иранска студентска агенција СНA пренијела је да је он тај коментар изрекао јуче на састанку државог руководства.

Aмерички амбасадор у Либији Кристофер Стивенс и још три Aмериканца погинули су у нападу демонстраната на конзулат СAД у Бенгазију прошле седмице.

Још неколико људи погинуло је у протестима широм муслиманског свијета због снимања филма "Невиност муслимана".

И даље је нејасно ко су аутори филма.

Инсерти који су објављени у јулу на веб сајту "Ју тјуб" приписани су Сему Басилу, али двије особе повезане са филмом кажу да то није његово право име.

Накула Басилеј Накула (55), коптски хришћанин којег медији доводе у везу са филмом, прије два дана је добровољно разговарао са америчким истражним органима о наводном кршењу своје условне казне која му је изречена због банкарске преваре.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана