Чуркин предао нацрт декларације о прекиду ватре

Агенције
Чуркин предао нацрт декларације о прекиду ватре

Њујорк - Русија је чланицама Савјета безбједности УН доставила нацрт декларације у којој се позива на прекид ватре на истоку Украјине док траје допремање хуманитарне помоћи. Руски амбасадор у УН Виталиј Чуркин потврдио је да је чланицама Савјета безбједности УН подијелио нацрт декларације и истакао да се нада да ће документ бити усвојен.


"Подијелили смо нацрт декларације, надамо се да ће бити усвојена", рекао је руски дипломата, објашњавајући да би документ по "прећутној процедури" могао бити аутоматски усвојен уколико ниједна од делегација не уложи примједбе.

Чуркин је рекао да Русија више није могла да чека због неопходности помоћи и бојазни да ће се прехрамбени производи покварити.

У нацрту у који је руска агенција Итар-тас имала увид, све стране се позивају да "испуне договор о осигурању безбједности хуманитарних конвоја на читавој маршрути кретања и прогласе прекид борбених дејстава".

У документу се позива на хитну дистрибуцију хуманитарне помоћи, уз учешће Међународног комитета Црвеног крста /МКЦК/.

"Говорили смо МКЦК и Украјинцима да нисмо могли више да чекамо", рекао је Чуркин, додајући да је јутрос постало јасно да Украјинци настављају да одуговлаче.

Чуркин је изразио наду да ће МКЦК моћи да учествује у дистрибуцији помоћи и додао да су из МКЦК рекли да је то могуће.

Раније данас руске агенције јавиле су да су сви камиони из руског конвоја, упућеног из Подмосковља 12. августа, стигли до Лугањска и да је почео истовар, након чега ће се помоћ делити становништву.

Не искључује се да ће дио руске хуманитарне помоћи бити усмјерен и у Доњецку Народну Републику.

Подјелом помоћи бавиће се специјална комисија, која ће утврдити приоритетне групе.

Руски предсједник Владимир Путин је у телефонском разговору са њемачким канцеларом Ангелом Меркел рекао да је хуманитарна помоћ упућена, јер би "даље одуговлачење било недопустиво".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана