Cipras: Niko nas neće ponižavati

Agencije
Cipras: Niko nas neće ponižavati

Grčka se neće povinovati "iracionalnim" zahtjevima i učinila je sve da postigne kompromis o otplati svog duga, izjavio je u Atini grčki premijer Aleksis Cipras.

"Uradili smo sve što je na nama, sada je red na Evropu", rekao je Cipras na glavnom odboru svoje stranke Sirize i dodao da je Grčka u "posljednjoj fazi bolnog i teškog perioda".

Cipras je optužio neke kreditore da koriste problem likvidnosti zemlje kako bi poništili dogovor postignut 20. februara o produžavanju za četiri mjeseca programa finansijske pomoći zemlje.

Grčka je predložila stope PDV-a od sedam, 14 i 22 odsto u naporu da preraspodelom poreza olakša teret onima sa nižim primanjima, ali kreditori žele stope od 11 i 23 odsto, kao i povećanje PDV-a na 23 odsto za energiju.

Cipras je istakao da je većina Grka podržala vladu u pregovorima sa Međunarodnim monetarnim fondom i partnerima iz evrozone, u traženju rješenja, a ne samo sporazuma, prenosi Rojters.

Napominjući da neće popustiti pred iracionalnim zahtjevima koji uključuju povećanje stope PDV-a i dalju liberalizaciju tržišta, on je pozvao kreditore da pokažu spremnost na kompromis.

"Mi smo napravili ustupke, ali imamo i crvene linije", zaključio je Cipras.

Pregovori su zapeli oko smanjenja penzija, reforme rada, fiskalne poltike i povećanja PDV-a. Cipras je otišao u Rigu da pritisne njemačku kancelarku Angelu Merkel i fransuskog predsjednika Fransoa Olanda, kako bi razbio politički zastoj u pregovorima, ali se suočava i sa potencijalnim izazovima frakcije krajnje ljevice u pokretu Siriza, koja se protivi bilo kakvom dogovoru koji uključuje dodatno stezanje kaiša.

"Budite sigurni da u ovim pregovorima nećemo prihvatiti poniženje, a ogromna većina Grka želi rješenje a ne samo sporazum i podržava vladu u teškim pregovorima" rekao je Cipras.

On je optužio neke zajmodavce da su koristili finansijsko gušenje njegove zemlje kao polugu da podriju sporazum postignut 20. februara i kome je Atina posvećena, kroz donošenje novog plana reformi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana