Ципрас: Нико нас неће понижавати

Агенције
Ципрас: Нико нас неће понижавати

Грчка се неће повиновати "ирационалним" захтjевима и учинила је све да постигне компромис о отплати свог дуга, изјавио је у Атини грчки премијер Алексис Ципрас.

"Урадили смо све што је на нама, сада је ред на Европу", рекао је Ципрас на главном одбору своје странке Сиризе и додао да је Грчка у "посљедњој фази болног и тешког периода".

Ципрас је оптужио неке кредиторе да користе проблем ликвидности земље како би поништили договор постигнут 20. фебруара о продужавању за четири мjесеца програма финансијске помоћи земље.

Грчка је предложила стопе ПДВ-а од седам, 14 и 22 одсто у напору да прерасподелом пореза олакша терет онима са нижим примањима, али кредитори желе стопе од 11 и 23 одсто, као и повећање ПДВ-а на 23 одсто за енергију.

Ципрас је истакао да је већина Грка подржала владу у преговорима са Међународним монетарним фондом и партнерима из еврозоне, у тражењу рjешења, а не само споразума, преноси Ројтерс.

Напомињући да неће попустити пред ирационалним захтjевима који укључују повећање стопе ПДВ-а и даљу либерализацију тржишта, он је позвао кредиторе да покажу спремност на компромис.

"Ми смо направили уступке, али имамо и црвене линије", закључио је Ципрас.

Преговори су запели око смањења пензија, реформе рада, фискалне полтике и повећања ПДВ-а. Ципрас је отишао у Ригу да притисне њемачку канцеларку Ангелу Меркел и франсуског предсједника Франсоа Оланда, како би разбио политички застој у преговорима, али се суочава и са потенцијалним изазовима фракције крајње љевице у покрету Сириза, која се противи било каквом договору који укључује додатно стезање каиша.

"Будите сигурни да у овим преговорима нећемо прихватити понижење, а огромна већина Грка жели рјешење а не само споразум и подржава владу у тешким преговорима" рекао је Ципрас.

Он је оптужио неке зајмодавце да су користили финансијско гушење његове земље као полугу да подрију споразум постигнут 20. фебруара и коме је Атина посвећена, кроз доношење новог плана реформи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана