Australija greškom otkrila lične podatke svjetskih lidera

Agencije
Australija greškom otkrila lične podatke svjetskih lidera

London - Lični podaci svjetskih lidera, koji su učestvovali na samitu G20 u Brizbejnu, otkriveni su greškom Australijske imigracione službe, koja ih potom nije obavijestila o tom propustu, piše danas "Gardijan".

List prenosi da je jedan zaposleni u imigracionoj službi slučajno poslao organizatorima fudbalskog turnira Azijski kup brojeve pasoša, podatke o vizama i druge identifikacione podatke učesnika samita.

Među učesnicima samita, čiji su podaci otkriveni, nalaze se predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama, ruski predsjednik Vladimir Putin, njemačka kancelarka Angela Merkel, kineski predsjednik Si Đinping, indijski premijer Narendra Modi, japanski premijer Šinzo Abe, indonezijski predsjednik Joko Vidodo i britanski premijer Dejvid Kameron.

Direktor Odjeljenja za vize australijskog Ministarstva za imigraciju i zaštitu granica obavijestio je australijskog komesara za zaštitu privatnosti o incidentu 7. novembra 2014. i potražio hitan savjet.

U mejlu, koji je poslat kancelariji komesara, navodi se da je, prema australijskim zakonima o slobodi protoka informacija, službenik u toj agenciji odgovoran za kršenje bezbjednosti podataka jer je slučajno poslao lične podatke svjetskih lidera članu lokalnog organizacionog komiteta Azijskog kupa, koji je u januaru održan u Australiji.

"Lični podaci koji su otkriveni su ime, datum rođenja, zvanje, nacionalnost, broj pasoša, broj vize 31 svjetskog lidera, među kojima su premijeri, predsjednici i drugi visoki funkcioneri, koji su učestvovali na samitu G20", navodi se u mejlu i dodaje da je povreda zaštite ličnih podataka ljudska, a ne institucionalna ili sistemska greška.

Službenik nije provjerio da li je u programu "Microsoft Outlook" unio pravog primaoca, što je dovelo do toga da mejl završi u rukama pogrešne osobe.

U mejlu se navodi da je "malo vjerovatno da je informacija dostupna javnosti" dodajući da odsustvo drugih ličnih podataka "znatno ograničava" rizik od povrede privatnosti.

Neovlašćeni primalac je obrisao mejl i "ispraznio folder sa obrisanim podacima", dodaje se u mejlu.

Iz lokalnog organizacionog komiteta Azijskog kupa poručuju da ne vjeruju da je mejl dostupan, da se može vratiti ili sačuvati negdje van sistema.

Službenica imigracione agencije je, potom, dala preporuku da se svjetski lideri ne obavijeste o otkrivanju njihovih ličnih podataka.

"S obzirom na to da su rizici o otkrivanju podataka veoma mali i da su preduzete mjere da se ograniči dalja distribucija mejla, ne smatram da je neophodno da se obavijeste klijenti o otkrivanju podataka", napisala je ona.

Ta preporuka je u suprotnosti sa zakonima o zaštiti privatnosti u nekim zemljama, čiji su lideri učestvovali na samitu.

Zakoni o zaštiti ličnih podataka Velike Britanije, Njemačke i Francuske propisuju da osobe, kod kojih je došlo do kršenja bezbjednosti ličnih podataka, budu o tome obaviještene.

Ne zna se, međutim, da li je imigraciona služba naknadno obavijestila svjetske lidere o povredi bezbjednosti ličnih podataka.

Zamjenik lidera opozicije u Australiji Tanja Plibersek tražila je od premijera te zemlje Tonija Abota da objasni zašto svjetski lideri nisu informisani o otkrivanju njihovih podataka.

Gardijan prenosi da bi taj incident mogao da ugrozi australijski vladu, koja je prošle nedjelje usvojila kontraverzne zakone, prema kojima telekomunikacione kompanije moraju dvije godine da čuvaju podatke o telefonskom i internet saobraćaju korisnika, što je izazvalo zabrinutost.

Članica Senata iz Zelene Stranke Sara Hanson-Jang istakla je da je vlada prošle nedjelje tražila od australijskog naroda da joj povjeri podatke na internetu, a sada "saznajemo da su otkrili podatke svjetskih lidera".

"Ovo je još jedan ozbiljan propust nekompetentne vlade", smatra ona.

Australijska imigraciona služba je, takođe, odgovorna za najveći propust kada je riječ o zaštiti podataka, koje je načinila jedna državna agencija.

Britanski list "Gardijan" je u februaru 2014. otkrio da je agencija na sajtu greškom objavila podatke o skoro 10.000 ljudi u pritvoru, koji su većinom tražili zahtjev za azil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana