Амерички шпијунски авион побјегао пред руским у Шведску

Агенције
Амерички шпијунски авион побјегао пред руским у Шведску

Њујорк - Амерички извиђачки авион ушао је прошлог месеца у ваздушни простор Шведске како би побјегао руским ловцима, објавио је данас "Њујорк тајмс" наводе извора из америчке војске.

До инцидента је дошло 18. јула, кад се руски ловац приближио америчком авиону РЦ-135 за електронско извиђање, који је у том тренутку, како тврде амерички званичници, летио у међународном ваздушном простору изнад Балтичког мора, пише "Њујорк тајмс", а преноси Ројтерс.

"Пилот авиона је, поступајући на професионалан и безбиједан начин, извео маневар како би избјегао могући сусрет са руским авионом", наводи се у саопштењу Команде америчке војске за Европу.

Будући да Шведска није чланица NATO, Команда је саопштила да је тај маневар ипак био "погрешан".

Пошто су због кризе око Украјине односи између САД и Русије пали на најнижи ниво још од Хладног рата, званични Вашингтон је проширио обим прикупљања обавјештајних података у региону источне Европе, наводи "Тајмс".

Шведски медији пишу да је до инцидента прошлог мјесеца дошло кад је извиђач РЦ-135 летео у близини Калињинграда, руске енклаве између Пољске и Литваније, у склопу које се налази и лука у којој је стационирана руска Балтичка флота.

Након што му се приближио руски авион, пилот РЦ-135 је покушао да избјегне тај блиски сусрет тиме што је улетио у шведски ваздушни простор, а из њега је изашао пошто су га из шведске контроле авиосаобраћаја упозорили на грешку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана